ارزیابی موانع اجرای زنجیره تامین چرخشی با استفاده از رویکرد اولویت دهی رتبه ای

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت زنجیره تامین، دوره: 25، شماره: 80
  • کد COI اختصاصی: JR_SCMJ-25-80_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 107
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی سلمان نژاد

دانش آموخته دکتری مدیریت صنعتی، دانشگاه یزد، یزد ، ایران

سلیم کریمی تکلو

استادیار دانشکده علوم اداری و اقتصاد، دانشگاه ولی عصر(عج) رفسنجان، رفسنجان، ایران

چکیده

زنجیره تامین چرخشی طی سال های اخیر به عنوان رویکردی جدید در پاسخ به کمبود منابع و به حداقل رساندن تولید زباله توجه بسیاری از محققان و متخصصان را به خود جلب کرده و می تواند در دستیابی به جامعه و اقتصاد پایدار مفید باشد. مطالعات پژوهشی بسیاری علت پیشرفت کند اجرای زنجیره تامین چرخشی را مجموعه ای از موانعی می دانند که مانع پذیرش موفقیت آمیز آن می شوند. علی رغم مطالعه موانع و چالش های اجرای زنجیره تامین چرخشی در کشورهای مختلف، به دلیل تفاوت در قوانین، زیرساخت ها و شرایط اجتماعی و فرهنگی لازم است این موانع در ایران نیز مورد بررسی قرار بگیرند. در میان صنایع مختلف در ایران، بررسی موانع زنجیره تامین چرخشی در صنعت خودروسازی مورد توجه قرار نگرفته است. بنابراین، محققان برای پرداختن به این شکاف تحقیقاتی به ارزیابی موانع زنجیره تامین چرخشی در شرکت خودروسازی سایپا سیترئون پرداختند. برای اجرای این ضرورت از روش تصمیم گیری چندمعیاره گروهی و به طور خاص رویکرد اولویت دهی رتبه ای استفاده شده است. نتایج نشان داد که مانع فقدان فناوری برای طراحی محصولات قابل بازیافت با وزن ۱۰۶/۰ بیشترین اهمیت را نسبت به سایر موانع دارد. یافته های این مطالعه فهرست جامعی از موانع را برای پذیرش زنجیره تامین چرخشی تهیه کرده و به مدیران و تصمیم گیرندگان صنعت خودرو کمک می کند تا بر اساس آن، راهبرد هایی را برای رفع یا کاهش اثر موثرترین آن­ها تدوین کنند.

کلیدواژه ها

زنجیره تامین چرخشی, اقتصاد چرخشی, موانع پیاده سازی, رویکرد اولویت دهی رتبه ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.