دلوز و قاعده ای شاعرانه از زمان در فلسفه کانت

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های مابعدالطبیعی، دوره: 4، شماره: 8
  • کد COI اختصاصی: JR_MIKHU-4-8_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 37
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد موانیه ئی

Imam Khomeini International University

علی فتح طاهری

Imam Khomeini International University

نقی باقرشاهی

Imam Khomeini International University

چکیده

در این مقاله تلاش بر آن است تا از مجموع چهار قاعده ی ادبی و شاعرانه که دلوز برای شرح فلسفه ی کانت به کار برده است، دو قاعده ی اول که دلوز برای شرح و بسط نقد عقل محض کانت به کار برده است را با محوریت چرخش مفهومی کانت درباره ی مفهوم زمان  مورد بررسی قرار دهیم. دلوز برای بازپیکربندی نقد عقل محض از دو قاعده ی ادبی بهره می برد؛ او قاعده ی اولش را از  هملت وام  می­ گیرد که می گوید: «زمان بی چفت و بست است، زمان از لولا در رفته است» و قاعده ی دوم را از آرتور رمبو که می گوید «من دیگری است».  برای درک این گزاره ی غامض و تبیین خوانش خاص دلوز از نقد عقل محض، از خلال نوشته ها و سمینارهای دلوز درباره ی کانت به پیش خواهیم رفت و می خواهیم نشان دهیم که پیش نیاز رسیدن به درکی شایسته و جامع از فلسفه ی خود دلوز، پرداختن به مواجهه ی او با فلسفه ی کانت می باشد.برای نیل به این مقصود گام به گام با دلوز و تشریح او از دستگاه فلسفی کانت همراه می شویم تا در نهایت امر و تا حد امکان از زوایای مختلف به مفهوم زمان در خوانش او از نقد عقل محض بنگریم و به فهم دو قاعده ی شاعرانه اش حول مفهوم زمان، نزدیک شویم.

کلیدواژه ها

a priori, phenomenon, time, transcendental subject, پدیدار،پیشینی،زمان،سوژه ی استعلایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.