مبارزه با حشرات در دفاع مقدس- پیشگیری از عقرب گزیدگی در جنگ تحمیلی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: نشریه بهداری رزمی دفاع مقدس و مقاومت، دوره: 6، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_BEHRAZM-6-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 80
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی مهرابی توانا

مرکز تحقیقات مدیریت سلامت، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج)، تهران، ایران

چکیده

زمینه و هدف: عقرب ها گروه بزرگی از بندپایان متعلق به رده عنکبوتیان هستند و به لحاظ اینکه در مناطق مرطوب و بیابانی زندگی می­کنند و شب فعال هستند و دارای زهر کشنده ­ای می باشند، می­توانند برای انسان خطرناک باشند. از آنجایی که رزمندگان اسلام در مناطق بیابانی برای دفاع از سرزمین مقدسمان حضور داشتند و به­ طور معمول عملیات­ها در طی شب­ها انجام می­گرفت و احتمال عقرب گزیدگی در بین آنان وجود داشته ­است، این مقاله به بررسی پیشگیری از عقرب گزیدگی در جنگ تحمیلی می­پردازد.روش ها: برای انجام این پژوهش، در کنار مطالعه کتابخانه ­ای و جستجوی پایگاه­های علمی رایانه ­ای داخل و خارج از کشور، از انجام مصاحبه علمی و شفاهی با دست­اندرکاران دانشگاهی و مسئولین مجرب امور بهداشتی دوران دفاع مقدس نیز بهره­ گیری شده است.یافته ها: با عزم ملی و همکاری همگان در پیشگیری از عقرب گزیدگی توفیقات قابل ملاحظه ­ای حاصل شد به ­نحوی که گزارش­های جمع آوری شده از مراکز اورژانس­های صحرایی و بیمارستان­های منطقه جنگی حاکی از آن است که بحمدلله هیچ رزمنده­ ای در اثر عقرب گزیدکی به شهادت نرسیده است و همان اقدامات آموزش فردی برای پیشگیری از عقرب گزیدگی به رزمندگان، ساخت سنگرهای بتونی و بهسازی محیط و جمع ­آوری پسماندها و دفع بهداشتی آن­ها موثر بوده ­است.نتیجه گیری: با تمهیدات بهداشتی و انجام تدابیر علمی در دوران دفاع مقدس از آسیب­های احتمالی ناشی از عقرب گزیدگی در بین رزمندگان جلوگیری به ­عمل آمد. بنابراین رعایت موازین بهداشتی در شرایط مشابه توصیه می­گردد. لازم است تحقیقات علمی در خصوص مبارزه با این بندپا هم در خصوص پیشگیری و درمان ادامه یابد تا از خطرات احتمالی و پیش­بینی نشده آن بکاهد.

کلیدواژه ها

دفاع مقدس, مبارزه با ناقلین, عقرب, کنترل, گزش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.