مطالعه نقش درخت ویسبوبیش در ترمه کرمانی دوره قاجار از منظر اسطوره شناسی تمثیلی کروزر

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله هنرهای زیبا: هنرهای تجسمی، دوره: 28، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JFAVAT-28-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 60
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نادیا پورعباس تحویلداری

کارشناس پژوهشی، پژوهشکده میراث فرهنگی، پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری.

پینکی چادها

استادیار، گروه هنرهای سنتی، پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، تهران.

چکیده

نقش­مایه­ ویسبوبیش به عنوان الگو و مدل همواره بر آثار هنری بازنمایی می­شود، اما تاکنون به نحوه­ شکل­ گیری اولیه­­ این نقش­مایه و ترکیب­ بندی آن با دیگر عناصر با رویکرد مطالعات فرهنگی پرداخته نشده است. رویکرد مطالعات فرهنگی بر تمامی عناصری که فرهنگ خطاب می ­شوند، از جمله اساطیر، تاکید دارد و روش اسطوره ­شناسی تمثیلی کروزر نیز امکان مطالعه ساخت مند آن­ها را فراهم کرده است. ازآنجاکه ویسبوبیش در بسیاری از دست بافته ­های قاجاری بازنمایی شده، پژوهش حاضر به­ منظور دست­یابی به ماهیت اولیه­ اش، آن را با روش تمثیلی کروزر، و بر روی یک نمونه شال ترمه قاجاری واکاوی نموده است. بر این اساس، پرسش اصلی این است: از منظر اسطوره ­شناسی کروزر که رمزگرایی میان آیکون و ایدوس را مبنای دانش اساطیر می ­داند، چه ارتباطی میان ویسبوبیش و بازنمایی آن بر آثار دوره قاجار وجود دارد؟روش تحقیق در این پژوهش بنیادین به صورت توصیفی-تحلیلی، و گردآوری مطالب به روش کتابخانه ­ای خواهد بود. بنابر این پژوهش، میان مفهوم جاودانگی و آفرینش/ ایدوس و درخت ویسبوبیش ترمه کرمان/ ایکون رابطه­­ ای تمثیلی برقرار است و در نهایت می­ توان گفت علت نمونه ­ای استفاده از طرح ویبوبیش در ترمه قاجاری نام برده، دستیابی ذهن بافنده و مخاطب به نامیرایی و زندگی ازلی و ابدی است.   [i] Icon [ii] Idos [iii]  Mythical relationship

کلیدواژه ها

اسطوره شناسی, اسطوره شناسی تمثیلی, فردریش کروزر, نقش مایه ویسبوبیس, درخت زندگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.