بررسی تحلیلی مشروعیت در تجربه امارت طالبان (۱۹۹۶ و ۲۰۲۱)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مطالعات تاریخی جهان اسلام، دوره: 11، شماره: 27
  • کد COI اختصاصی: JR_MTE-11-27_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 36
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

قربانعلی صابری

دانشجوی دکتری تاریخ معاصر جهان اسلام، مجتمع تاریخ سیره و تمدن اسلامی، جامعه المصطفی العالمیه، افغانستان. gurbanali_saberi@miu.ac.ir

سید رضا مهدی نژاد

گروه تاریخ تمدن اسلامی، مجتمع تاریخ سیره تمدن اسلامی، جامعه المصطفی العالمیه، قم، ایران (sr_mahdinejad@miu.ac.ir)

محمد ستوده

دانشیار گروه علوم سیاسی دانشگاه باقرالعلوم، قم، ایران. m.sotode۴۳@gmail.com

چکیده

تجربه نخست؛ طالبان در نیمه دوم سال های دهه۹۰ میلادی که در پاکستان سازماندهی شده بود، بر اثر تنش های داخلی گروه های جهادی در افغانستان به قدرت رسید. تجربه دوم زمانی است که بر اثر تعامل با آمریکا در توافق دوحه و خیانت تیم جمهوریت به رهبری اشرف غنی، ساختار سیاسی افغانستان پس از دو دهه فرو پاشید و در ۱۵ آگوست ۲۰۲۱، قدرت به طالبان تحویل داده شد. پرسش اصلی این است که مشروعیت امارت را در این دو مقطع زمانی چگونه می توان تحلیل و بررسی نمود. فرضیه ثابت نموده طالبان بیش از هر عامل دیگر، یک عنصر انحصارطلب قومی می باشد که در این دو مقطع زمانی بدون هیچ تغییر فکری و سیاسی همواره با خط کشی های تند قومی- مذهبی، حذف حقوق زن، آزادی بیان و سرکوب جامعه مدنی مواجه بوده است. روش تحقیق، تحلیلی تطبیقی می باشد بر اساس یافته ها، مشروعیت امارت در این دو مقطع با استفاده از ابزار شورای حل وعقد درون گروهی؛ به دلیل ساختار متمرکز قومی و برخورد با نارضایتی جامعه ای متکثر و چند صدای افغانستان، غیر دیموکراتیک بوده و مورد نقد قرار گرفته است.

کلیدواژه ها

اندیشه, طالبان, مشروعیت, امارت و قومیت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.