تجزیه و تحلیل و مدل سازی انرژی و میزان تولید گازهای گلخانه ای در تولید سیب با به کارگیری یادگیری ماشین در شهرستان نظرآباد

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله مکانیزاسیون کشاورزی، دوره: 8، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JAMTB-8-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 26
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدامید داودالموسوی

۱. دانشجو کارشناسی ارشد. مکانیک بیوسیستم انرژی های تجدیدپذیر. دانشگاه تهران

شاهین رفیعی

استاد. مکانیک بیوسیستم انرژی های تجدیدپذیر. دانشگاه تهران

علی جعفری

گروه مهندسی مکانیک ماشین های کشاورزی، دانشکده فنی و مهندسی کشاورزی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

علی رفیعی

دانشجو دانشگاه پیام نور کرج استان البرز

چکیده

امروزه تامین امنیت غذایی برای جمعیت روبه رشد جهان با حفظ منابع کره زمین و حداقل اثرات زیست محیطی به یکی از چالش های اساسی و مهم در کشاورزی پایدار تبدیل شده است و استفاده بهینه از منابع یکی از الزامات اصلی کشاورزی پایدار است. در این مطالعه به بررسی الگوی مصرف انرژی در جریان تولید سیب، تجزیه وتحلیل و مدل سازی انرژی و انتشارات گازهای گلخانه ای در شهرستان نظرآباد پرداخته شد. نتایج نشان داد که کل انرژی مصرفی برابر ۴۶/۳۵۹۳۴ مگاژول در هکتار و انتشارات برابر با ۱۲۲۰۰۳۱ گرم معادل کربن دی اکسید در هکتار بود. کود ازته با سهم ۴۳/۳۲ درصدی از کل انرژی های ورودی پرمصرف ترین نهاده بود. شاخص های کارایی انرژی، بهره وری انرژی، شدت انرژی و انرژی خالص به ترتیب ۴۳/۱، (kg/Mj) ۵۹/۰،(Mj/Kg) ۶۷/۱ و (Mj)۱۸/۱۵۵۴۱ به دست آمد. مدل سازی با سه روش GBR، DTR و RFR انجام شد و RRMSE به ترتیب ۰۲/۰، ۰۷/۰ و ۰۸/۰ و R به ترتیب ۹۹/۰، ۹۶/۰ و ۹۴/۰ محاسبه شد نتایج نشان داد که روش GBR قادر است بادقت بالاتری مقادیر شاخص های بهره وری انرژی تولید سیب را پیش بینی کند. نتایج نشان داد که مصرف انرژی و انتشارات به وسیله نهاده های آب آبیاری، الکتریسیته، کودهای شیمیایی و حیوانی، نیروی کارگری، سموم شیمیایی، سوخت دیزل و ماشین ها با روش یادگیری ماشین و بادقت بالایی قابل پیش بینی است. تحلیل حساسیت با SHAP انجام شد و تاثیرگذارترین نهاده روی پیش بینی انرژی کود شیمیایی ازته بود.

کلیدواژه ها

تحلیل حساسیت با SHAP, شهرستان نظرآباد, کارایی انرژی, سیب, یادگیری ماشین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.