خلاقیت استعاری در داستان های کوتاه زکریا تامر (مورد کاوی دو مجموعه داستان کوتاه صهیل الجواد الابیض و دمشق الحرائق)

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: دوماهنامه جستارهای زبانی، دوره: 15، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_LRR-15-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 29
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

FARIDE BAHRAMI

Arabic Language and Literature University of Bu-Ali- Sina ,Faculty of Humanities, Department of Arabic Language and Literature,Hamedan.

SALAHADIN ABDI

Salah Al-ddin Abdi Associate Professor, Arabic Language and Literature University of Bu-Ali- Sina ,Faculty of Humanities, Department of Arabic Language and Literature,Hamedan.

چکیده

زبان­شناسان­شناختی منکر خلاقیت استعاری شاعران و نویسندگان نیستند. براساس نظریه "شعرشناسی شناختی" لیکاف و ترنر(۱۹۸۹) شاعران و نویسندگان درآثارشان اغلب از همان استعاره­های مفهومی معمولی در زبان عادی و روزمره استفاده می­کنند و خلاقیت شاعرانه نتیجه بکارگیری و تغییر استادانه همین استعاره­های مفهومی روزمره در اثر بهره گیری از چهار ابزار مفهومی: گسترش، پیچیده­سازی، پرسش و ترکیب است. هدف اصلی از این پژوهش معرفی این شگردها و بررسی قابلیت کاربرد آنها در تحلیل شناختی پاره­ای از استعاره­های نو در دو مجموعه از داستان­های کوتاه زکریا تامر(۱۹۳۱) نویسنده مشهور و معاصر سوری است. تحلیل داده­­ها نشان می دهد تامر در داستان­هایش از همان استعاره­های مفهومی روزمره استفاده کرده است. بنابراین، خلاقیت این نویسنده می تواند نتیجه بهره­گرفتن از ابزارهای نامبرده در کاربرد استادانه استعاره­های معمولی باشد. برپایه تحلیل داده­ها، تامر در آفرینش استعاره­های بررسی شده، بیشتر از ابزار ترکیب و کمتر از ابزار پرسش بهره برده و از ابزارهای گسترش و پیچیده سازی به طور متوسط استفاده کرده است. نتایج بدست آمده همچنین نشان می­دهد تامر با بهره گیری هوشمندانه از استعاره علاوه بر ایجاد ظرافت و زیبایی در بیان، مفاهیم و  پیام داستان­هایش را به خواننده انتقال می­دهد.

کلیدواژه ها

Cognitive Linguistics, Metaphorical creativity, Zakaria Tamer, Damascus al Haraiq, Sahil al- Jawad-al Abyad., زبان شناسی شناختی, خلاقیت استعاری, زکریا تامر, صهیل الجواد الابیض, دمشق الحرائق.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.