معیارهای توسعه پایدار در سازماندهی محتوای کتابهای عربی دوره متوسطه اول

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: دوماهنامه جستارهای زبانی، دوره: 15، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_LRR-15-2_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 39
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Sajjad Esmaili

Assistant Professor in the Department of Arabic Language and Literature at Imam Khomeini International University in Qazvin

Abdolrazagh rahmani

Assistant Professor, Hormoz Research Center, University ofHormozghan, Iran

چکیده

بهبود کیفیت محتوای کتب درسی بر اساس مبانی توسعه پایدار یکی از موضوعات مهم هر نظام آموزشی است که نقش مهمی در ارتقای مهارت­های عمومی فراگیران دارد. در همین راستا، پژوهش حاضر بر آن است تا با استفاده از روش پیمایشی به بررسی معیارهای توسعه پایدار در سازماندهی محتوای کتاب­های عربی دوره متوسطه­ی اول بپردازد. ابزار اصلی این پژوهش را پرسشنامه محقق­ساخته معیارهای توسعه پایدار شامل معیارهای دینی، اجتماعی، محیطی، اقتصادی و فکری-علمی تشکیل داد. به منظور توصیف و تحلیل داده­ها، از آماره­های توصیفی و آزمون­های همبستگی پیرسون، آنوا (ANOVA) و فریدمن استفاده شد. یافته ها نشان داد که به طور کلی سطح پایداری معیارهای توسعه در سازماندهی محتوای کتابهای عربی متوسطه اول در وضعیت ضعیف قرار دارد؛ بدین معنا که به طور خاص، سه معیار محیطی، اجتماعی، اقتصادی در سطح مطلوبیت ضعیف قرار دارند و تنها دو معیار دینی و فکری-علمی در سطح مطلوبیت متوسط قرار دارند. همچنین از لحاظ همبستگی میان معیارها با توسعه پایدار، یافته ها حاکی از این بود که معیارهای محیطی، اجتماعی و اقتصادی بیشترین همبستگی را با توسعه پایدار دارند ولی به سطح مطلوب نرسیده اند. پیشنهاد می­گردد در راستای بهبود سازماندهی محتوای کتب عربی دوره متوسطه اول بر مبنای معیارهای توسعه پایدار، ضمن حفظ معیارهای دینی و فکری-علمی در کتابها به گنجاندن معیارهای توسعه محیطی، اجتماعی و اقتصادی توجه در محتوای این کتاب­ها نیز توجه بیشتری گردد.

کلیدواژه ها

Sustainable development, Content of Arabic texts, high school, توسعه پایدار, محتوای درسی, کتب عربی, متوسطه اول

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.