اثرات بانک داری سایه بر ریسک بانکی با رویکرد کفایت سرمایه

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه حسابداری و منافع اجتماعی، دوره: 13، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JIAR-13-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 59
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیما نهتانی

دانشجوی دکتری،گروه علوم اقتصادی، مدیریت، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران (نویسنده مسئول)،

حسین شریفی رنانی

دانشیار ،گروه علوم اقتصادی، مدیریت، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران،

سعید دائی کریم زاده

دانشیار گروه علوم اقتصادی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران

چکیده

هدف: بانکداری سایه نوعی واسطه مالی، اعتباری و نقدینگی است که نقدینگی زیادی را با سرمایه کم از طریق تقویت اهرم های مالی جذب کرده که در نهایت موجب بحران بازار سرمایه می شود. ارتباط بین بانکداری سایه و ریسک بانکی دو دیدگاه وجود دارد: بانکداری سایه ریسک بانک­ها را کاهش می­دهد و یا بانکداری سایه ریسک بانکی را افزایش می­دهد. هدف این تحقیق بررسی اثرات بانک داری سایه بر ریسک بانکی با تمرکز بر دیدگاه کفایت سرمایه در کشور ایران می­باشد.روش: برای این منظور از داده های ۲۳ صندوق سرمایه گذاری، ۲۳ شرکت  بیمه ای و ۱۹ بانک و موسسه مالی اعتباری برای دوره زمانی ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۷ استفاده شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده­ها از روش ARDL استفاده شده است.یافته ها: یافته­های تحقیق نشان داد که شاخص نسبت کفایت سرمایه در صورت وجود بانکداری سایه بر ریسک بانک­هاثر گذار بوده است. همچنین مشاهده شد که ویژگی­های خاص بانکی و شاخص­های کلان اقتصادی بر ریسک­ بانک­ها اثر گذار بوده است.نتیجه گیری: یافته های تحقیق نشان داد که شاخص مربوط به بانکداری سایه اثرات معنادار بر ریسک پذیری بانکی در کشور ایران داشته است. دیگر یافته­های تحقیق نشان داد که شاخص­های بانکی همانند اندازه بانک، نسبت وام ها، نسبت سپرده­ها و استقلال هیئت مدیره اثرات معنادار بر ریسک­پذیری بانکی در کشور ایران داشته است. همجنین شاخص رشد اقتصادی به عنوان یک شاخص کلان اقتصادی اثرات معنادار بر ریسک بانکی دارند.دانش افزایی: با توجه به تحقیقات اندکی که در این زمینه انجام شده است، این پژوهش وجود ارتباط تئوریک بین شاخص های اقتصادی و ریسک بانکی از لحاظ تئوریک را نشان می­دهد.

کلیدواژه ها

بانکداری سایه, ریسک پذیری بانکی, کفایت سرمایه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.