بررسی تطبیقی مناطق شهری بندر ماهشهر از منظر شاخص های شهر خلاق

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه چشم انداز شهرهای آینده، دوره: 4، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JVFC-4-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 88
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه ضرغامیان

candid ate of geography and urban planning, Branch, Islamic Azad University

صادق بشارتی فر

Assistant professor, Branch, Islamic Azad University, Mahshahr

چکیده

پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش توصیفی-تحلیلی می باشد. گردآوری داده­ها از طریق پرسشنامه با ۶ شاخص(تکنولوژی  ارتباطی، سرمایه اجتماعی، کارایی و اثر بخشی، سرزندگی، کیفیت زندگی، تنوع شهری) و ۳۵ گویه بر مبنای پاسخ­های ساکنان مناطق بندر ماهشهر صورت گرفت. جامعه آماری برابر با (۱۶۷۵۳۲) و با حجم نمونه۳۸۲ نفر انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Spss و آزمون های آماری (T-Test)، تحلیل واریانس(An ova)، پس از تجربه LSD و مدل رتبه بندی WASPAS مورد انجام گرفت. نتایج آزمون تی تک نمونه ای نشان داده میانگین بدست آمده از کل شاخص شهر خلاق در بندر ماهشهر (۶۰/۲) می باشد که حاکی از وضعیت نامطلوب شاخص های شهر خلاق دارد. بر اساس آزمون تحلیل واریانس میان مناطق ۵ گانه شهر بندر ماهشهر به لحاظ شاخص های شهر خلاق تفاوت معناداری وجود دارد؛ بگونه ای که بیشترین اختلاف میانگین در بین مناطق شهر بندر ماهشهر مربوط به شاخص کیفیت زندگی و کم ترین اختلاف میانگین مربوط به شاخص تکنولوژی ارتباطی می باشد. بین مناطق شهر بندر ماهشهر به لحاظ شاخص های شهر خلاق منطقه ۳ با امتیاز (۴۸۲۵۱۴۱۵/۰) رتبه اول، منطقه ۲ با امتیاز ۴۲۱۳۲۱۲۳/۰ رتبه دوم، و مناطق۱، ۴، ۵ به ترتیب با نمرات ۴۱۵۴۲۱۲۳/۰، ۱۶۱۶۰۸۰۰/۰و ۱۵۹۹۴۴۲۱/۰ در رتبه های بعدی قرار دارند. از اینرو محلات شماره ۱و۲ واقع در منطقه سه که عمدتا محل سکونت شاغلان صنعت و پتروشیمی می باشند؛ صرفا بخاطر برخورداری از امکانات و امتیازات ارائه شده توسط بخش صنعت از یک سو و توجه ویژه مدیریت شهری بندر ماهشهر در ارائه خدمات شهری از طرف دیگر؛ سبب گردید تا نسبت به سایر محلات شهری در شاخص های شهر خلاق در وضعیت مطلوب تری قرار داشته باشند.

کلیدواژه ها

Comparative, urban areas, perspective, city indicators, Mahshahr, تطبیقی, منظر, مناطق شهری, شاخص های خلاق, بندر ماهشهر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.