حسگری و آشکارسازی تغییرات در اثر جابجایی، فشار یا لرزش دینامیکی در یک فیبر نوری برمبنای اسپکلگرام فیبری

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه پدافند الکترونیکی و سایبری، دوره: 11، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_PADSA-11-3_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 66
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد حسین قزل ایاغ

دانشجوی دکترای،دانشیار، استادیار ، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران

محسن طالب پور اردکانی

دانشگاه جامع امام حسین(ع)

حسین گودرزی

امام حسین(ع)

امید پاکدل آذر

امام حسین(ع)

چکیده

در حوزه جنگ الکترونیک، کسب اطلاعات، آشکار سازی، مکان یابی و رهگیری هدف، از مباحث مهم و حائز اهمیت در بخش پشتیبانی می باشد. پنهان سازی و ضد جمینگ بودن از نیازهای قابل توجه در این بخش می باشد. در این تحقیق، با طراحی و تحلیل ساختار‍ بدون تشعشع حسگری فیبر نوری، از خاصیت تشکیل لکه های نوری اسپکل در خروجی فیبر نوری چند حالته(مالتی مد) بهره گرفته و علاوه بر تشخیص تغییر شکل فیبر نوری که می تواند بر اثر فشار یا جابجایی باشد، با پردازش سیگنال خروجی یک فوتو دیود که در فاصله مناسبی از انتهای فیبر قرار گرفته، تغییرات دینامیکی ناشی از ارتعاش مکانیکی را تشخیص داده و علاوه بر فرکانس، دامنه ارتعاش نیز استخراج شده است. در این تحقیق با استفاده از یک دستگاه محرک شیکر قابل کنترل از نظر دامنه و فرکانس، به بخشی از طول فیبر نوری تغییر دینامیکی اعمال شد و خروجی سیگنال پس از تقویت و فیلتر از نظر دامنه و فرکانس، آشکارسازی و شناسایی گردید. محدوده فرکانسی از ۵ تا ۹۱ هرتز و دامنه جابجایی فیبر از ۵۰ میکرومتر به بالا مورد آزمایش قرار گرفت. فرکانس و دامنه شیکر با سیگنال الکتریکی خروجی مطابقت دارد و حساسیت سنجی برمبنای اسپکلگرام فیبری مورد مطالعه قرار گرفت. تشخیص، آشکارسازی و استخراج پارامتر فرکانسی محرک مکانیکی و میزان جابجایی فیبر از طریق پردازش لکه های اسپکل در انتهای فیبر نوری به همراه حساسیت سنجی نسبت به دامنه و فرکانس کم در این مقاله گزارش شده است.

کلیدواژه ها

حسگر فیبر نوری, الگوی لکه ای اسپکل, آشکارسازی تغییرات دینامیکی, فیبر چند حالته

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.