جایگاه دختر و نقش سیاسی و اقتصادی ازدواج وی در قبایل مغول

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات تاریخ اسلام، دوره: 15، شماره: 58
  • کد COI اختصاصی: JR_PTE-58-58_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 56
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ذکرالله محمدی

Associate Professor, Department of History, Faculty of Literature, Al -Zahra University, Tehran, Iran

زهرا رجبی

MSc Student in Iranian Islamic History, Al -Zahra University, Tehran, Iran

چکیده

معمولا نام مغولان در اذهان عمومی با صفاتی چون خشونت و بی‍رحمی همراه است و گاهی این سوال پیش می‍آید که آیا آنها در خانواده‍های خود نیز به چنین صفاتی متصف بوده اند؟ با مطالعه منابع آن دوره می توان به جایگاه خانواده نزد مغولان پی برد و دریافت که دختران به ­عنوان عضوی از نهاد خانواده، در قبایل مغول دارای جایگاه و منزلت خاصی بودند. سوال اصلی پژوهش حاضر این است که چرا در بین مغولان با چنین پدیده ای که حتی در برخی جوامع به ظاهر متمدن نیز غیرمتعارف بوده است، مواجه ایم؟ ریشه اصلی و عوامل موثر در جایگاه والای دختران در قبایل مغول چه بوده است؟ در این مقاله ضمن پاسخ گویی به سوالات مذکور، به بررسی کارکرد دختران در زمینه‍های گوناگون نیز پرداخته ایم. دستاوردهای تحقیق حاضر را می‍توان در مواردی چون حضور برابر و یکسان دختران و پسران در عرصه‍های گوناگون، پویا و فعال بودن دختران و به عبارتی عدم انزواگزینی و گوشه نشینی آنها براساس سنت‍های قبیله‍ای و زندگی عشیره‍ای آنها مطرح کرد. سرمنشا بسیاری از موارد مذکور را می توان در افسانه ها، سنت‍ها و آداب و رسوم آنان دید. با توجه به اینکه برای مغولان رسم دختر گرفتن از قبایل دیگر، امری حیاتی تلقی می شد و با اهداف مختلف انجام می‍گرفت، باید گفت ازدواج دختران یکی از عوامل پیونددهنده و متحدکننده قبایل به شمار می رفت و تمکن مالی و ثروت قبایل را به همراه داشت. در این پژوهش تلاش شده است از روش تاریخی با رویکرد توصیفی-تحلیلی و با بهره‍مندی از شیوه کتابخانه‍ای استفاده شود.

کلیدواژه ها

Mongols, girls, marriage, economic and political role, مغولان, دختر, ازدواج, نقش اقتصادی و سیاسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.