جبران خسارت ناشی از روابط میان زن و مرد (در مقوله ازدواج)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین همایش ملی حقوق خصوصی نوین با محوریت تحکیم خانواده
  • کد COI اختصاصی: LAWK01_036
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 462
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا شیرزاد

دانشجو کارشناسی ارشد، گروه حقوق، واحد خمینی شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران

محمدباقر فیجان

استادیار، گروه حقوق، واحد خمینی شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران

چکیده

در رابطه با جبران خسارت ناشی از روابط زن و مرد، قانون مدنی در خصوص جبران خسارت پیش از عقد و زمان نامزدی در حالتی که وصلت ازدواجی صورت نگیرد، حکم استرداد هدایا را تعیین نموده و جهت بررسی جبران خسارت پس از عقد و ناشی از ازدواج باید تابع قواعد مسئولیت مدنی باشند. که به موجب ماده یک قانون مسئولیت مدنی هرکس بدون مجوز قانونی عمدا یا در نتیجهی بیاحتیاطی لطمه ای وارد نماید که موجب ضرر مادی یا معنوی دیگری شود مسئول جبران خسارت ناشی از عمل خود میباشد .بنابراین هرگونه سوءمعاشرت، عدم وفاداری یا عدم معاضدت در روابط زن و مرد در صورتیکه موجب ورود زیان مادی یا معنوی به یکی از طرفین شود، به موجب مسئولیت واردکننده زیان به جبران خسارت وارده میگردد .هدف از مسئولیت مدنی نیز جبران خسارت زیاندیده بوده و ضمانت اجرای آن مسئولیتشخصی شامل تقصیر، غصب، اتلاف، تسبیب، ایجاد خطر و استیفا است که به دیگری زیانی رسانده است. به موجب مادهی ۱۱۰۲ قانون مدنی پس از وقوع عقد نکاح حقوق و تکالیف زوجین مقابل یکدیگر برقرار میگردد. حسن معاشرت زن و مرد، معاضدت در تشیید مبانی خانواده و تربیت فرزندان، وفاداری نسبت به یکدیگر، اطاعت زن از شوهر و انفاق زوجه ازجمله این حقوق و تکالیف میباشد .ضمانت اجرای نقض هرکدام از تکالیف فوق به موجب قانون که سقوط نفقه و حق طلاق است مشخص گردیده است. همچنین، در رابطهی ازدواج چنانچه موجب ورود زیان جسمییا معنوی ناشی از سوءمعاشرت هر یک از طرفین به طرف دیگر شود به موجب قواعد مسئولیت مدنی، وارد کننده ی زیان ملزم به جبران خسارتی است که وارد نمود ه است. طریقه ی جبران این خسارت نیز با توجه به اوضاع و احوال قضیه تعیین میگردد، که در این مقاله به صورت مختصر پرداخته شده است.

کلیدواژه ها

روابط زن و مرد، ضررو زیان، جبران خسارت، حقوق مادی و معنوی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.