راهبردهای حقوقی ایران درباره سازش در دعاوی خانوادگی با تاکید بر رویکرد پیشگیرانه

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین همایش ملی حقوق خصوصی نوین با محوریت تحکیم خانواده
  • کد COI اختصاصی: LAWK01_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 774
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم فراتی

استادیار، گروه حقوق، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایران

امید هنرور

دانشجوی دکتری، گروه حقوق، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران

رویا کردی

کارشناس ارشد حقوق بین الملل، وکیل پایه یک دادگستری

چکیده

در قوانین کشور ایران از دیرباز حل و فصل اختلافات از طریق صلح و سازش مورد تاکید بوده است. اهمیت این مسئله به قدری برای مقنن ملموس بوده که اقدام به تشکیل نهادهای حل اختلاف با هدف برقراری صلح و سازش میان افراد نموده است. ختم اختلافات، بویژه در دعاوی خانوادگی از طریق صلح و سازش همواره موجبات اقناع وجدان طرفین مصالحه را فراهم میکند؛ چرا که این افراد با اراده خود اقدام به سازش نموده و حاکمیت اراده در اکثر موارد با شوق درونی همراه خواهد بود. در قوانین ایران، توجه ویژهای به صلح و آشتی به هنگام وقوع اختلافات و دعاوی خانوادگی شده است و این خود موجب استحکام روابط خانوادگی میگردد و تمام تلاش مقنن بر این است که اختلافات زوجین، پیش از صدور رای دادگاه به صلح و سازش منجر شود. در همین راستا نتایج این پژوهش نشان می دهد در دعاوی خانوادگی، سازش مطلوب طرفین است و عموما افراد، روش میانجیگری را عادلانه تلقی می کنند؛ حتی در اکثر موارد پس از انعقاد سازشنامه، طرفین دیگر به دادگاه مراجعه نمینمایند. اگرچه در قوانین ایران راهبردهای مناسبی پیش بینی شده است ولیکن رویکرد پیشگیرانه جهت حل و فصل دعاوی خانوادگی بسیار کمرنگ می باشد.

کلیدواژه ها

راهبردهای حقوقی، سازش، میانجیگیری، دعاوی خانوادگی، رویکرد پیشگیرانه.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.