سرقت ادبی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری، دوره: 18، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJEST-18-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 64
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه راکعی

پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی

چکیده

زمینه: موضوع سرقت ادبی در مفهوم اندیشه، کلام، مضمون و شعر کسی را به خود نسبت دادن از باب خویشتن بزرگ جلوه دادن و مکابره، امری تازه نیست و از دیرباز  با سرزنش و نکوهش نگریسته شده است، اما امروزه سرقت ادبی به سبب توسع یافتن امکانات دسترسی به منابع مختلف و بهره گیری از آرا و اندیشه های آن منابع، بدون ذکر منبع، رواج و گستردگی بیش تری پیدا کرده، به طوری که دولت ها را واداشته به منظور بازدارندگی، مجازات هایی فراتر از  نکوهش، تا حبس و جرایم نقدی گزاف برای سارقان ادبی در نظر بگیرند. نتیجه گیری: به منظور روشن شدن مفهوم دقیق سرقت ادبی، مقاله حاضر، به تعاریف این جرم از زبان عربی، زیر عنوان «انتحال» و از زبان انگلیسی تحت واژه “plagiarism” پرداخته، آنگاه با بهره گیری از منابع فارسی و انگلیسی، آثار غیراخلاقی و مجازات هایی را که قانون برای این جرم ادبی در نظر گرفته، بیان کرده است. یکی از نکات مهم مطرح در مقاله این است که اگر شاعری مضمونی را از آثار شاعری دیگر بردارد و به آن مضمون، زیبایی و شکوهی تازه بخشد، آیا می توان آن را سرقت ادبی تلقی کرد؟ برای پاسخ به این سوال نیز باید نگاهی دقیق تر به مسئله ی سرقت ادبی داشت.

کلیدواژه ها

Plagiarism, Impression, Excerption, Transcription, Joint inspiration, Improvisation, سرقت ادبی, تاثیرپذیری, اقتباس, المام, توارد, اقتراح

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.