بررسی تطبیقی مدلها و نظریه ها در خصوص افراز فضای سایبر

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس ملی پدافند سایبری
  • کد COI اختصاصی: CYBERM04_225
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 80
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدرضا طباطبایی منش

دانشجوی دکتری مدیریت راهبردی فضای سایبری، دانشکده امنیت ملی، دانشگاه عالی دفاع ملی، تهران

چکیده

با توجه به اینکه در سالهای اخیر، سایبر بهعنوان عرصه پنجم صحنه نبرد مطرح شده، میدان نبرد جدیدی در روابط بین الملل گشوده شده که منازعه میان کشورها را به فضای سایبری منتقل کرده است. وجود نداشتن ادبیات واحد، تعاریف، قوانین و مقررات بین المللی در این فضا باعث شده که هر کشوری به خود اجازه دهد تا بر اساس دیدگاه ها، درک موضوع، منافع و تمایلات خویش، اقداماتی در فضای سایبری انجام دهد که برخی از آنها در قالب عملیاتهای سایبری، علیه منافع و داراییهای کشورهای دیگر است. پس اینگونه میتوان برداشت نمود که فعالیت سایبری هر کشور نشات گرفته از نظریه هایی است که آنها به آن معتقد هستند و از اینرو اهمیت پرداختن به نظریه ها و نظریه پردازی در فضای سایبری به خوبی مشخص میگردد. در این پژوهش با روش تحقیق بهصورت اکتشافی و با استفاده از منابع کتابخانه ای، تعداد ۱۴مدل و نظریه افراز فضای سایبری مورد بررسی تطبیقی قرار گرفته و مشخص شد برای درک بهتر فضای سایبری لازم است دیدگاه زیست بومی به آن داشت، به گونه ای که به تمام مولفه ها، ابعاد و لایه های فضای سایبری اعم از جغرافیایی، فیزیکی، زیرساختی، فنی، محتوایی، انسانی، اجتماعی و حاکمیتی آن باید توجه داشت و عدم توجه به هر یک از آنها منجر به عدمموفقیت در برنامهریزی و اقدامات مرتبط با سایبر میگردد.

کلیدواژه ها

مدلهای سایبری، نظریه های سایبری، افراز فضای سایبر.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.