تحلیل مقایسه ای رویکردهای حکمرانی مناطق تحت حفاظت و روند تکامل حفاظت سیمای سرزمین

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه راهبرد، دوره: 32، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_CSRA-32-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 63
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده آل محمد

دانشکده حکمرانی - دانشگاه تهران- تهران- ایران

رضا امیدی فر

دانشکده حکمرانی- دانشگاه تهران- تهران- ایران

سامان یوسفوند

دانشکده حکمرانی- دانشگاه تهران- تهران- ایران

مجید رمضانی مهریان

پژوهشکده تحقیق و توسعه علوم انسانی (سمت)

چکیده

تاثیر حکمرانی بر پایداری مناطق تحت حفاظت بیش از تاثیر نوع طبقه بندی IUCN برای این مناطق است. ضعف بحث میان رشته ای مانع توسعه تحقیقات و بهبود عملکردها در حکمرانی این مناطق گردیده است. حفاظت سرزمین بر اساس جهان بینی های رقیب، گفتمان های متناقض و نگرش های ناسازگار درباره مرز منطقه تحت حفاظت بسط یافته است که، رسیدن به تفاهم را در حکمرانی این مناطق دشوار می کند. هدف این پژوهش، تبیین تکامل رویکردهای حکمرانی مناطق تحت حفاظت است. روش این پژوهش، مطالعه مروری و تحلیل مقایسه ای است. با مرور بیش از ۹۰ مقاله جدید، ۴۵ کلیدواژه مهم گردآوری گردیده و با دو راهبرد (یکی بر اساس جهان بینی ها و گفتمان ها و دیگری بر اساس نگرش های ارتباط مناطق تحت حفاظت با سیمای سرزمین پیرامونشان) طبقه بندی شده است. کاوش مقالات مرور شده دو رویکرد اصلی را بر اساس راهبرد اول نشان می دهد: رویکرد منطقه گرا (پهنه بندی و نقشه سازی) و رویکرد فرایندگرا (مشارکت مبنا و نظام مند). حاصل تلفیق این دو رویکرد نقشه سازی مشارکتی است. بر اساس راهبرد دوم، حکمرانی مناطق تحت حفاظت از جزیره سازی، به سمت شبکه سازی، سیمای سرزمین و سپس رویکرد سیماهای سرزمین اکولوژیکی- اجتماعی حرکت نموده است. سیماهای سرزمین اکولوژیکی- اجتماعی به دنبال حکمرانی چندوجهی بر اساس ارزش های متعلق به مکان است که از مرزهای مدیریت سنتی فراتر می رود. حکمرانی مناطق تحت حفاظت پیوسته مدل های پیشرفته تری را شکل داده است. همچنین همواره تمایل به پوشش دادن کاستی ها، نارسایی ها و محدودیت های اثربخشی خود داشته است. اولویت های تحقیقاتی آینده به سوی مدیریت یکپارچه سیمای سرزمین، توانمندسازی مدیران، پشتیبانی معیشت های پایدار، بسترسازی مشارکت جوامع محلی و استفاده از ابتکارات آن ها است.

کلیدواژه ها

منطقه گرا, فرآیندگرا, جوامع محلی, سیماهای سرزمین اکولوژیکی- اجتماعی, حکمرانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.