تبیین مدل سه بعدی ارتقا کیفیت مراکز درمانی مبتنی بر شواهد (EBD)با تاکید بر رضایتمندی بیمار (موردپژوهی: بیمارستان بهمن)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه رهپویه معماری و شهرسازی، دوره: 2، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_RAU-2-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 40
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آیدا صادقی

پژوهشگر دوره دکتری تخصصی، دانشکده ی عمران، معماری و هنر، دانشگاه علوم و تحقیقات، تهران، ایران.

آزاده شاهچراغی

دانشیار گروه معماری، دانشکده عمران، معماری و هنر، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

خسرو دانشجو

دانشیار و عضو رسمی هیئت علمی دانشکده ی هنر، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

سید بهشید حسینی

استاد و عضو رسمی هیئت علمی دانشکده ی معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر تهران، تهران، ایران.

چکیده

اغلب بیمارستان ها، برای بیماران محیطی نامناسب برای سپری کردن روزهای بیماری و برای کارکنان، محیطی نامناسب برای انجام وظایف شغلی خود ایجاد کرده است. در طراحی مبتنی بر شواهد به عنوان یک رویکرد جدید در طراحی بیمارستان ها، بر اهمیت استفاده از داده های معتبر به موجب اثرگذاری بر فرایند طراحی تمرکز دارد. این رویکرد در طراحی بیمارستان ها به عنوان «تلاشی برای ارتقای بهبود زندگی بیماران و خانواده هایشان، کاهش استرس، بهبود فرایند درمان بیماری، ایمنی و امنیت بیماران» شناخته می شودارتقا اصول طراحی مراکز درمانی با روش مبتنی بر شواهد و محوریت قرار دادن بیمار در جهت جلب رضایتمندی بیمار و ارائه چگونگی طراحی مراکز درمانی کارآمد و هدفمند با روش مبتنی بر شواهد از اهداف این پژوهش است.این پروژه در راستای پژوهش توصیفی- تحلیلی بر اساس مطالعات کتابخانه ای، مشاهده میدانی و جمع آوری اطلاعات از طریق مصاحبه و دو مرحله پرسشنامه از ۵ متخصص در زمینه طراحی معماری مراکز درمانی می باشد. نرم افزارهای مورد استفاده ASPECT و SPSS می باشد.با توجه به اینکه که میانگین میزان رضایتمندی کارشناسان از کیفیت فضاهای بیمارستان بهمن در بخش خلوت و مشارکت (۸/۳)، دید (۰۰/۴)، دسترسی به طبیعت (۷/۳)، آسایش و کنترل (۲۰/۳)، خوانایی (۲/۴)، طراحی داخلی (۳/۵)، تسهیلات (۰۰/۳) و کارکنان (۲/۴) در مقیاس لیکرت به دست آمده است، حاکی از آن است که وضعیت متغیرهای تسهیلات، آسایش و کنترل، دسترسی به طبیعت و خلوت و مشارکت به ترتیب پایین تر از حد مورد انتظار است و متغیر های طراحی داخلی، خوانایی فضا، کارکنان و دید به ترتیب در وضعیت مناسب تری قرار دارند

کلیدواژه ها

مراکز درمانی, طراحی مبتنی بر شواهد, رضایتمندی, بیمار- محوری, حقوق بیمار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.