اثر محلول پاشی اوره، پرولین و اسید آسکوربیک روی خصوصیات فیزیولوژیکی، عملکرد علوفه یونجه زرد (Melilotus officinalis L.) تحت شوری

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کشاورزی، دوره: 15، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_AGRY-15-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 105
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سجاد رحیمی

گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی،دانشگاه ارومیه، ارومیه ، ایران

علیرضا پیرزاد

گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی،دانشگاه ارومیه، ارومیه ، ایران

جلال جلیلیان

گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی،دانشگاه ارومیه، ارومیه ، ایران

چکیده

به­منظور بررسی اثر محلول پاشی اسمولیت­ها (پرولین و اسید آسکوربیک) و اوره بر عملکرد، رنگیزه­های فتوسنتزی، تجمع اسمولیت­ها و کیفیت علوفه یونجه­زرد (شبدر شیرین) (Melilotus officinalis L.)، در شرایط شور و غیرشور، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال­های زراعی ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه ارومیه اجرا گردید. فاکتور اصلی شامل خاک شور و غیرشور و فاکتور فرعی شامل محلول پاشی با اسمولیت­ها، اوره و شاهد (اسپری آب) بود. در این تحقیق، خاک شور ( dS.m-۱۷/۶) و خاک غیرشور ( dS.m-۱۹/۰) به­عنوان فاکتور اصلی و محلول پاشی اسمولیت­ها (پرولین (۲۰ میلی­مولار) و اسید آسکوربیک (پنج میلی­مولار)) و اوره (۴۶ درصد نیتروژن: ۱۰ گرم در لیتر) و شاهد (اسپری آب) به­عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شدند. در شرایط شور، عمکرد زیست توده (بخش رویشی گیاه) و عملکرد دانه نسبت به شرایط غیرشور کاهش یافت و از طرفی، در هر دو شرایط، محلول پاشی اوره میزان عملکرد را افزایش داد. واکنش اجزای کیفیت علوفه به شوری متفاوت بود؛ شوری میزان فیبر محلول در اسید، فیبر محلول در آب و خاکستر کل را نسبت به شرایط غیرشور افزایش داد، اما میزان پروتئین­خام، ماده­ خشک قابل هضم، کربوهیدرات­های محلول در آب و الیاف خام در شرایط غیرشور بیشتر بود. در شرایط شور، اوره بیشترین تاثیر را بر فیبر محلول در اسید و فیبر محلول در آب داشت. به طور کلی، عملکرد در شرایط شور کمتر از شرایط غیرشور بود و در هر دو شرایط، اوره بیشترین تاثیر را بر عملکرد داشت، از طرفی، اثر محلول پاشی بر کیفیت علوفه متفاوت بود، به­طوری که کیفیت برخی اجزا را کاهش و برخی دیگر را افزایش داد.

کلیدواژه ها

اسمولیت, تنش, رنگیزه های فتوسنتزی, کیفیت علوفه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.