ارائه یک مدل مفهومی جهت تبیین رابطه میان سبک های هویتی، ویژگی های شخصیتی نئو و کمال گرایی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله روش ها و مدل های روان شناختی، دوره: 4، شماره: 16
  • کد COI اختصاصی: JR_JPMM-4-16_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 44
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا نادری نوبندگانی

دانشجوی دکتری دانشگاه شهید چمران، اهواز، ایران.

جاوید مهرآور مومنی

دانشجوی دکتری دانشگاه شهید چمران، اهواز، ایران.

سیمین حسینیان

استاد دانشگاه الزهرا.

چکیده

پژوهش حاضر به­منظور ارائه­ی یک مدل مفهومی جهت تبیین رابطه میان سبک­های هویتی، ویژگی­های شخصیتی نئو و کمال­گرایی انجام گرفت.جامعه­ی مورد مطالعه دانشجویان دختر دانشگاه تهران در سال تحصیلی ۹۱-۹۰ بودند. بنابراین برای این منظور گروه نمونه­ای شامل ۱۱۰ دانشجو به روش نمونه­گیری خوشه­ای انتخاب شده و پرسشنامه­ی سبک­های هویت، پرسشنامه­ی شخصیت نئو و پرسشنامه­ی کمال­گرایی را تکمیل نمودند. به­منظور بررسی فرضیه­ی پژوهش از همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد. پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود. نتایج همبستگی بین متغیرهای پژوهش و نیز تحلیل رگرسیون چند متغیری نشان داد که بین سبک اطلاعاتی و ویژگی روان رنجورخویی رابطه­ی معنی­دار منفی و بین همین سبک با ویژگی­های باز بودن، برون­گرایی، توافق و با وجدان بودن رابطه­ی مثبت معنادار وجود دارد. علاوه بر این، ویژگی­های شخصیتی توافق، باز بودن و وجدانی بودن سبک هویت اطلاعاتی را پیش­بینی می­کنند. همچنین بین سبک هویت هنجاری با روان رنجورخویی رابطه­ی معنی­دار منفی و بین همین سبک با توافق و وجدانی بودن رابطه­ی مثبت معنی­دار وجود دارد و تنها ویژگی شخصیتی وجدانی بودن می­تواند سبک هویتی اطلاعاتی را پیش­بینی کند. یافته­ی دیگر پژوهش نشان داد که بین سبک هویت سردرگم با ویژگی شخصیتی توافق و باز بودن رابطه­ی معنی­دار منفی وجود دارد. همچنین بین متغیر کمال­گرایی منفی با سبک هویت اطلاعاتی و هنجاری رابطه­ی منفی معنی­دار و با سبک هویت سردرگم رابطه­ی مثبت وجود دارد. بر اساس نتایج به­دست آمده از تحقیق حاضر مبنی بر وجود رابطه میان سبک­های هویتی با ویژگی­های شخصیتی نئو و کمال­گرایی و نیز یافته­های حاصل از تحقیقات قبلی، در پایان یک مدل مفهومی ارائه شد.

کلیدواژه ها

سبک های هویتی, ویژگی های شخصیتی پنج گانه نئو, کمال گرایی(مثبت و منفی)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.