آماده سازی و تحلیل عاملی آزمون ایرانی قدرت اراده

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله روش ها و مدل های روان شناختی، دوره: 5، شماره: 17
  • کد COI اختصاصی: JR_JPMM-5-17_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 42
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم نیک صفت

حسین زارع

ولی الله فرزاد

احمد علی پور

باقر غباری بناب

چکیده

هدف از این پژوهش، ساخت و اعتباریابی پرسشنامه­ی اراده بر مبنای فرهنگ ایرانی- اسلامی است که به روش پژوهش توصیفی و به شیوه­ی تحلیل محتوا تهیه شده است. اعتبار محتوا و سازه­های این پرسشنامه، توسط جمعی از اساتید علوم اسلامی و روانشناسی تایید شده است. روایی و پایایی سوالات پرسشنامه توسط ۴۰۰ نفر از دانشجویان دانشگاه­های تهران، علوم پزشکی تهران و دانشجویان دانشگاه پیام نور تهران تایید گردیده که با روش نمونه­گیری تصادفی با شیوه­ی خوشه­ای انتخاب شده­اند. ساختار پرسشنامه به روش تحلیل عاملی، با روش مولفه­های اصلی و چرخش واریمکس مورد بررسی قرار گرفت که نتایج حاکی از     به­دست آمدن ۶ عامل انگیزشی، عبادی، شناختی، فراشناختی، هیجانی و رفتاری می­باشد. روایی مقیاس کل با دو شاخص بارتلت و KMOبررسی و مقدار شاخص برابر ۹۱۰/۰ با ضریب معناداری ۰۰۰۱/۰ به­دست آمده است که نشان از مناسب بودن روایی تحلیل عاملی می­باشد. جهت ارزیابی مجدد روایی، ضریب همبستگی پارامتریک پیرسون بین این پرسشنامه با پرسشنامه­ی خودکارآمدی شرر بررسی و مقدار ۳۲۱/۰ با ضریب معناداری ۰۴۴/۰ و ضریب همبستگی غیرپارامتریک بین آن دو، مقدار ۴۳۷/۰ با ضریب معناداری ۰۰۵/۰ محاسبه گردید که نشان از معناداری روایی بین این دو پرسشنامه می­باشد. پایایی مقیاس کل پرسشنامه با آلفای کرانباخ ۹۳۳/۰ به­دست آمد. جهت ارزیابی مجدد پایایی از روش بازآزمایی در دو مرحله با فاصله­ی زمانی دو هفته، ضریب همبستگی پارامتریک پیرسون، ۵۷۲/۰ با ضریب معناداری ۰۰۰۱/۰ و ضریب همبستگی غیرپارامتریک اسپیرمن، ۴۴۳/۰ با ضریب معناداری ۰۰۴/۰ به­دست آمد که نشان از همبستگی مثبت و معنادار و پایایی این پرسشنامه می­باشد. بر این اساس پرسشنامه­ی ارزیابی اراده با ۳۷ سوال تایید شده، از روایی و پایایی مناسبی برخوردار بوده و واجد شرایط لازم جهت پژوهش­های روانشناختی و  فعالیت­های تشخیصی و کلینیکی می­باشد.

کلیدواژه ها

اراده, پرسشنامه, روایی, پایایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.