بررسی ترجیحات زیستگاهی سس ماهی کورا (Barbus lacerta; Heckel, ۱۸۴۳) در رودخانه کسلیان استان مازندران-ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله بهره برداری و پرورش آبزیان، دوره: 12، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JAPU-12-4_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 78
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهین شیخ

گنبد کاووس

رحمان پاتیمار

گنبد کاووس- خیابان شهید فلاحی-دانشگاه گنبد کاووس

حسین مصطفوی

گروه تنوع زیستی، دانشکده علوم محیطی، دانشگاه شهید بهشتی تهران، ایران

محمد قلی زاده

دانشگاه گنبدکاووس، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، گروه شیلات، گنبدکاووس، ایران

حجت الله جعفریان

گروه شیلات، دانشگاه گنبد کاووس، ایران

آندریاس ملکر

گروه تنوع زیستی، دانشگاه بوکو، وین، اتریش

چکیده

متغیرهای محیطی به عنوان عاملی مهم در ترجیح و انتخاب زیستگاه توسط ماهیان در اکوسیستم آبی در نظر گرفته می شوند. بنابراین شناخت نیازهای زیستگاهی گونه های ساکن در آن امری ضروری بنظر می رسد. این مطالعه در فصل تابستان بر روی رودخانه کسلیان از زیرحوضه های مهم رودخانه تالار در شمال کشور برای بررسی ارجحیت زیستگاهی سس ماهی کورا (Barbus lacerta) در سنین مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. ابتدا با توجه ویژگیهای زیستگاهی متنوع، سه سایت بر روی رودخانه فوق انتخاب و سپس با الکتروشوکر در ۲۱۱ نقطه نمونه برداری انجام شد. در هر نقطه، پارامترهای محیطی نظیر سرعت، عمق، نوع بستر زیستی و بستر غیر زیستی نیز اندازه گیری و تعیین شدند. . نتایج نشان داده است که این ماهی در سنین مختلف ترجیحات زیستگاهی متفاوتی دارد. ترجیح کلی این گونه در محدوده سرعت ( ۱۵-۷۶ ) سانتی متر بر ثانیه و عمق ( ۴۵-۷۵ ) سانتی متر بوده است. ترجیح در بسترهای "غیرزیستی" و زیستی نیز به ترتیب "قطعه سنگ های بزرگ"، "قلوه سنگ" و ذرات درشت و ریز آلی، واریزه های چوبی و جاهایی که بخش های زنده گیاهان خشکی حضور دارند تعیین شد. آزمون لجستیک رگرسیون نیز متغیرهای سرعت و بستر غیرزیستی را مهمترین عامل در حضور این گونه تشخیص داد.. بطورکلی، شرایط متغیر محیطی این رودخانه، ترجیحات زیستگاهی متنوعی را برای این گونه در سنین مختلف فراهم نموده است.

کلیدواژه ها

ترجیحات زیستگاهی, سس ماهی کورا, رودخانه کسلیان, بسترهای زیستی و غیرزیستی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.