بررسی مضامین تعلیمی در سفرنامه های ناصرخسرو

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دومین همایش بین المللی ادبیات، زبان شناسی و علوم انسانی
  • کد COI اختصاصی: AZTCONF02_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 59
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدمهدی مارزلو

دانشجوی کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران

چکیده

سفر تجربه و عبرتی است که به انسان می آموزد از تکرار خطای پیشینیان خود برحذر باشد و آنچه را سبب کمال و تعالی او در زندگی می شود برگزیند.سفرنامه ها آیینه تمام نمای عصر خود و مجموعه ای با ارزش از اطلاعات زندگی فردی و اجتماعی بشر هستند. سفرنامه ها منابعی هستند که با استفاده از آنها می توان به بررسی مسائل سیاسی، اقتصادی،اجتماعی، دینی، تاریخی، جغرافیایی، نوع لباس، خوراک و آداب و رسوم و غیره پرداخت. در میان سفرنامه های فارسی، سفرنام ناصر خسرو را شاید بتوان دقیق ترین منبع در نوع خود به شمار آورد. توصیف ناصر خسرو در این اثر از مکانها، جوانب مختلف را در بر می گیرد. یکی از اینجنبه ها توجه به وضعیت اقتصادی مناطق است. ویبا دقت، به توصیف اوضاع اقتصادی مناطقی که در طی سفر از آنها عبور کرده، از جمله وضعیت تجارت،کشاورزی، صنعت و عوامل موثر بر رشد اقتصادی شهرها و نیز شاخص های رفاه مانند عمارت ها، تولیدات کشاورزی و مشاغل پرداخته است. رونق و شکوفایی اقتصاد شهرها بیشتر به عواملی چون: تدبیر حاکمان، شرایط اقلیمی،رواج تجارت و تنوع مشاغل بستگی داشته است. بر اساس توصیف های ناصر خسرو، مصر از جهات مختلف، از اقتصاد و رفاه بهتری برخوردار و از نظر شکوه عمارت ها، تنوع محصولات و گوناگونی مشاغل در میان شهرها شاخد بوده است. این تحقیق به روز کتابخانه ای و اسنادیوتحلیل محتوا انجام گرفته است.

کلیدواژه ها

ناصرخسرو، سفرنامه، اقتصاد، رفاه.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.