بررسی روند تغییرات جهانی غلظت ازن سطحی و مشکلات زیست محیطی آن

  • سال انتشار: 1383
  • محل انتشار: هفتمین همایش ملی بهداشت محیط
  • کد COI اختصاصی: NCEH07_095
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1019
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن کریمی

کارشناس ازن سنجی اداره کل هواشناسی استان اصفهان

چکیده

ازن سطحی یاتروپوسفری 10 درصد ازن کل اتمسفری را تشکیل می دهد اما با این وجود نقش بسزایی در تغییرات بیولوژیکی، شیمی جو و آب و هوایی دارد ازن سطحی بواسطه جذب تابشهای طول موج بلند ساطع شده از سطح زمین در زمره گازهای گلخانه ای قرار می گیرد و می توان شرایط آب و هوایی را تحت تأثیر قرار دهد. ا زن سطحی یکی از مهمترین اکسیدانهای فتوشیمیایی موجود در جو است و با واکنش با آلاینده های اولیه و هیدروکربنهای نسوخته موجبات تشکیل آلاینده های ثانویه را بوجود می آورد. همچنین بواسطه خاصیت اکسید کنندگی بالا یک گاز مضر و زیان بخش برای انسان، اکوسیستمهای گیاهی و جانوری و اجسام و در کل محیط زیست محسوب می شود. در این پژوهش 7 ایستگاه اندازه گیری ازن سطحی، با داده های بالای 14 سال از میان 52 ایستگاه جهانی ا ندازه گیری ازن سطحی انتخاب شدند و پس از جمع آوری داده های دراز مدت ازن سطحی از ایستگاههای انتخابی x روند تغییرات ازن سطحی در این ایستگاهها مورد بررسی قرار گرفته است. از آنجائیکه غلظت ازن سطحی به مقدار زیادی به غلظت دی اکسی ازت، اکسید نیتریک و هیدروکربنهای نسوخته بستگی دارد، لذ روند تغییرات غلظت ساعتی ماد مذکور به طور همزمان با غلظت ساعتی ازن سطحی مقایسه شده است. در این مقاله همچنین اثرات زیست محیطی ازن سطحی بر انسان، اجسام و گیاهان مورد بررسی قرار گرفته و همچنین در باره روشهای اندازه گیری و دستگاهها و ادوات اندازه گیری کننده ازن سطحی نیز به تفصیل صحبت شده است. نتایج این تحقیق حاکی از آن است که روند رشد غلظت ازن سطحی در ایستگاههای مورد بررسی مثبت بوده و همچنین غلظت لحظه ای ازن سطحی به شدت با غلظت دی اکسی ازت، اکسی نیتریک و هیدروکربنهای نسوخته تغییر می کند. البته سرعت تغییرات بشدت تابش نور خورید بستگی دارد چرا که واکنشها، فتوشیمیایی بوده و در حضور نور ا نجام می شوند.

کلیدواژه ها

ازن سطحی، مه دود فتوشیمیایی، محیط زیست، واکنشهای فتوشیمیایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.