بازتاب گل نرگس و گل لاله در دوبیتی های بومی مازندران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هفدهمین کنفرانس بین المللی زبان، ادبیات، فرهنگ و تاریخ
  • کد COI اختصاصی: LLCSCONF17_046
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 340
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ویدا ساروی

استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد بابل، دانشگاه آزاد اسلامی، بابل، ایران

چکیده

از دیر زمان گلهای رنگارنگ از جهت زیبایی و عطر خوش مورد توجه بشر قرار گرفته است. اشعار شاعران ایران زمین بهحقیقت گلریز وعطرآمیزاست و دلیلش آناست که مردم ایران از دوران کهن به گل و پرورش آن علاقه خاصی داشتند.در میانقالب های شعری دوبیتی، صمیمی ترین و نزدیک ترین قالبی است که هم سراینده و هم مخاطب به آسانی با آن ارتباط برقرارمی کند. در بومی سرودها میتوان با آداب و رسوم، عقاید، افسانه ها، باورها و تداوم حیات اجتماعی مردمان در هر دوره ای باویژگیهای زیستی، جغرافیایی و فرهنگی خاص آن دوره آشنا شد. در منطقه سرسبز مازندران، گل جایگاه و اعتبار خاصی دارد.شاعران بومی مازندرانی با الهام از طبیعت اطرافشان، اندیشههای اجتماعی، عاشقانه و عارفانه خود را بیان میکنند. این پژوهشقصد دارد تا با روش توصیفی تحلیلی، بازتاب گل نرگس و گل لاله را در دوبیتیهای بومی مازندران بررسی کند. از میان گل - -های متعدد، گل نرگس با ۳۰ دوبیتی و گل لاله با ۲۶ دوبیتی در میان اشعار مشاهدهشدهاست. شاعران خوش ذوق مازنی،ضمن اشاره به گل نرگس، به مفاهیمی همچون: عطر و زیبایی گل نرگس، ارتباط گل نرگس و چشم معشوق، ارتباط گلنرگس(چشم) و گل سرخ (صورت) معشوق و چشم براهی گل نرگس اشاره می کند. همچنین تشبیه گل لاله به صورت سرخمعشوق، دیدن معشوق در دشت لاله زار و تشبیه دل خونین عاشق به رنگ سرخ از موارد حائز اهمیت در این بررسی است.اینگونه اشعار با بنمایههای اجتماعی، تعلیمی و عاشقانه و گاه با مفاهیم گمشدهای همانند: درد عشق، غم غربت و انتظار برایرسیدن به آمال و آرزوها همراهاست

کلیدواژه ها

گل نرگس، گل لاله، ادبیات بومی، مازندران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.