ارزیابی اثرات سرمایه اجتماعی در توسعه نواحی روستایی با تاکید بر کیفیت زندگی (مطالعه موردی: دهستان مشهد، میقان شهرستان اراک)

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای، دوره: 2، شماره: 8
  • کد COI اختصاصی: JR_JZPM-2-8_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 28
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین فراهانی

استادیار جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

سمیه عبدلی

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

مهدی چراغی

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

مفهوم سرمایه اجتماعی، یک مفهوم فرا رشته ای است که طی پانزده سال اخیر مورد توجه بسیاری از شاخه­ های علوم انسانی قرار گرفته است. این مفهوم در تحلیل­ های اجتماعی و اقتصادی پیرامون توسعه جوامع روستایی نیز مطرح، بر منابع موجود در روستا تاکید دارد. این منابع شامل : روابط انسانی، شبکه­ها و نهاد ها در ساختار های اجتماعی است؛ لذا به منظور رسیدن به توسعه روستایی، دسترسی به سرمایه اجتماعی از ضروریات می ­باشد. در تحقیق حاضر سه شاخص مد نظر پانتام (اعتماد، مشارکت و شبکه­ ها) در رابطه با سرمایه اجتماعی در توسعه روستایی مورد بررسی قرار گرفته است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی مبتنی بر پرسشنامه می ­باشد. جامعه آماری تحقیق، تمامی خانوارهای روستاهای دهستان مشهد میقان واقع در شهرستان اراک می ­باشد. داده­ های تحقیق با استفاده از روش نمونه گیری طبقه­ بندی شده از ۲۷۰ خانوار نمونه در ۲۵ روستای دهستان مشهد میقان بدست آمده است. برای تجزیه و تحلیل داده ­ها از روش ­های آماری ضریب همبستگی، تحلیل مسیر و مدل موریس و کای دو استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می ­دهد که: بین افزایش سرمایه اجتماعی و افزایش کیفیت زندگی در منطقه ­ی مورد مطالعه در سطح ۹۰۶/۰ درصد رابطه­ ی کاملا معناداری وجود دارد و از میان مولفه ­های سرمایه اجتماعی، انسجام اجتماعی با اثرات کلی ۴۵۵/۰ بیشترین تاثیر را بر روی سطح کیفیت زندگی خانوارهای روستایی داشته است.

کلیدواژه ها

سرمایه اجتماعی, کیفیت زندگی, توسعه روستایی, انسجام, مشارکت, اعتماد اجتماعی, میقان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.