سنجش و اولویت بندی پایداری اجتماعی در مناطق روستایی شهرستان دلفان با استفاده از مدل تصمیم گیری ویکور (مطالعه موردی: دهستان خاوه شمالی)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای، دوره: 3، شماره: 11
  • کد COI اختصاصی: JR_JZPM-3-11_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 43
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احدالله فتاحی

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

ناصر بیات

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

علی امیری

استادیار جغرافیای انسانی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

رضا نعمتی

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

در بین ابعاد چندگانه توسعه پایدار، بعد اجتماعی یکی از ابعاد اصلی شناخته می­شود. در این بین پایداری اجتماعی به عنوان یکی از ابعاد توسعه پایدار بیش­تر با ابعاد کیفی زندگی انسانی همگام است و بر مفاهیمی چون آینده­نگری، عدالت محوری، مشارکت، توانمند­سازی، دسترسی برابر، ارتقاء هویت فرهنگی و ثبات نهادی تاکید دارد. هدف از این پژوهش سنجش و اولویت­بندی مقدار پایداری اجتماعی در محدوده روستاهای دهستان خاوه شمالی از توابع بخش مرکزی شهرستان دلفان استان لرستان است. روش پژوهش توصیفی– تحلیلی است؛ بدین­منظور از مدل تصمیم­گیری چند معیاره­ی ویکور (VIKOR) و شیوه­های تحلیلی مربوطه جهت رتبه­بندی ۱۰ روستای مورد مطالعه استفاده شد. سرانجام در این مدل مقدار Q بیانگر رتبه نهایی هر روستا از مجموع ۱۱ شاخص مورد مطالعه است. این مقدار بین عدد صفر تا یک تعیین می­گردد و هرچه به عدد صفر نزدیک­تر باشد نشان دهنده مطلوبیت پایداری اجتماعی و هر چه به عدد یک نزدیک­تر نشانگر ضعف پایداری اجتماعی است. در این راستا حجم نمونه با استفاده از روش نمونه­گیری کوکران برابر با ۱۵۰ خانوار روستایی تعیین گردید. بر پایه یافته­های پژوهش، شاخص­های یازده­گانه پایداری اجتماعی در چارچوب مدل ویکور نشان می­دهند که روستاهای کفراج، سراب غضنفر و ایرانشاهی بالاترین و روستای سرخانجوب سفلی، نورمحمد زمانه و عزیزآباد پایین­ترین مقدار پایداری اجتماعی را در بین روستاهای نمونه دارند. هم­چنین میانگین Q در ۱۰ روستای مورد مطالعه برابر با ۰.۵۲۰ بدست آمد که نشان می­دهد در مجموع پایداری اجتماعی در دهستان خاوه شمالی پایین­تر از حد متوسط است. لذا در راستای بهبود سطح پایداری اجتماعی در دهستان خاوه شمالی می­بایست اقداماتی چون توزیع عادلانه امکانات و فرصت­ها؛ ارایه خدمات اجتماعی مناسب و کافی برای همه افراد جامعه، بویژه در بخش­های آموزش و سلامت؛ رفع تبعیض­های اجتماعی و جنسیتی؛ ارتقاء مسوولیت پذیری سیاسی و مشارکت اجتماعی را در کانون برنامه­ریزی توسعه اجتماعی قرار داد.

کلیدواژه ها

توسعه پایدار روستایی, پایداری اجتماعی, مدل تصمیم گیری چند معیاره, مدل ویکور, خاوه شمالی, دلفان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.