تحلیل و ارزیابی اثرات اجرای طرح هادی در تحولات اقتصادی- اجتماعی سکونتگاه های روستایی (مطالعه موردی: روستاهای استان زنجان)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای، دوره: 5، شماره: 17
  • کد COI اختصاصی: JR_JZPM-5-17_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 203
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ولی الله ربیعی فر

دانشجوی دکترای شهرسازی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، تبریز، ایران

سجاد صنعتی منفرد

کارشناسی ارشد طراحی شهری، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان، ایران

مهدی ساشورپور

استادیار شهرسازی، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان، ایران

مجید حضرتی

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

چکیده

طرح هادی روستایی بخشی از طرح کالبدی ناحیه­ای است که به منظور تجدید حیات و هدایت روستا به لحاظ ابعاد اجتماعی، اقتصادی و کالبدی اجرا می­شود. این طرح با هدف توزیع بهینه خدمات و نیز ایجاد کالبدی مناسب برای فراهم کردن بستر  بهبود جریان توسعه اقتصادی- اجتماعی در روستا انجام می­شود. تحقیق حاضر با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی و ارزیابی اثرات اجرای طرح هادی در تحولات اقتصادی- اجتماعی کیفیت زندگی سکونتگاه­های روستایی استان زنجان پرداخته است. در این زمینه، از طریق مطالعات کتابخانه­ای و برداشت­های میدانی، اطلاعات لازم گردآوری گردیده است. جامعه آماری تحقیق شامل آن دسته از روستاهای استان است که در آنها طرح هادی اجرا شده بود. با استفاده از فرمول کوکران و با مقدار خطای ۰.۰۵ و سطح اطمینان ۹۵%، ۳۸۱ نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید. برای تحلیل داده­ها نیز از آزمون T تک نمونه­ای و تحلیل مسیر بهره گرفته شده است. نتایج تحقیق نشان می­دهد که، اجرای طرح هادی با میانگین ۳.۸ موجب بهبود شاخص اجتماعی شده است. اما در شاخص­های اقتصادی تاثیر چندانی نداشته و میانگین آن ۲.۱۸ بوده است. در این زمینه، متغیرهای بهداشت و آموزش به ترتیب با آمارهT ،۲۳.۴۲۷ و ۱۱.۲۸۶ بیشترین تاثیر و متغیرهای تولید و درآمد با آماره T ۱۵.۱۶۴- و ۱۵.۵۲۷- کمترین تاثیر را از اجرای طرح هادی پذیرفته­اند. برای بهبود عملکرد طرح هادی روستایی، بازنگری در تدوین قوانین، شناخت کافی مجریان و برنامه­ریزان از روستا، تقویت مشارکت و توجه ویژه طرح هادی به اقشار فقیر روستا ضروری به نظر می­رسد.

کلیدواژه ها

طرح هادی, کیفیت زندگی, سکونتگاه های روستایی, استان زنجان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.