تحلیل فضایی عوامل موثر بر کیفیت زندگی در سکونتگاه های روستایی (نمونه: بخش سیمکان- شهرستان جهرم)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای، دوره: 5، شماره: 18
  • کد COI اختصاصی: JR_JZPM-5-18_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 55
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اکبر عنابستانی

دانشیار جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

مجتبی روستا

دانشجوی دکترای جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران

سید عبدالرضا محمدی

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، مدرس دانشگاه پیام نور، جهرم، ایران

سجاد رفیعیان

کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، مدرس دانشگاه پیام نور، جهرم، ایران

چکیده

نیل به جامعه بالنده و برخودار از توسعه اجتماعی پایدار در گرو داشتن جامعه­ای است که کیفیت زندگی آن در مقیاس فردی و جامعه­ای وضعیت مطلوب و قابل قبولی قرار داشته باشد. بی­گمان این مهم هرگز بدون شناخت و تحلیل دقیق، انتقادی و عالمانه از جامعه محقق نخواهد شد. هدف از تحقیق حاضر، تحلیل فضایی کیفیت زندگی در نواحی روستایی بخش سیمکان شهرستان جهرم، عوامل موثر بر آن و میزان رضایت مندی روستاییان از کیفیت زندگی است. تحقیق حاضر بر مبنای هدف از نوع کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی- تحلیلی است. برای جمع­آوری اطلاعات نیز از روش­های اسنادی و میدانی بهره گرفته شده است. در همین راستا پرسشنامه­ای در قالب ۴ شاخص بر اساس طیف لیکرت تنظیم و به صورت تصادفی بین روستاییان توزیع گردید. جامعه آماری پژوهش ۱۷۲۷۶ نفر می­باشد؛ که با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه برابر با ۳۷۵ نفر انتخاب شد. تجزیه و تحلیل پرسشنامه با استفاده از روش آمار توصیفی، آزمون تی و رگرسیون چندمتغیره انجام گردیده است. نتایج به دست آمده نشان می­دهد که بین ابعاد چهارگانه (زیست­محیطی، کالبدی، اقتصادی و اجتماعی) و کیفیت زندگی رابطه معنی­داری وجود دارد. بدین معنا که با افزایش کیفیت ابعاد چهارگانه، کیفیت زندگی در روستاهای مورد مطالعه افزایش می­یابد. بعلاوه، مقدار ضریب همبستگیR)) بین متغیرها، ۹۷۴/۰ می­باشد که نشان می­دهد بین مجموعه متغیرهای مستقل و متغیر وابسته همبستگی نسبتا قوی وجود دارد. متغیرهای ابعاد کالبدی با ضریب رگرسیونی ۳۵۱/۰ و ابعاد زیست محیطی با ضریب رگرسیونی ۳۱۷/۰ بیشترین تاثیر را روی متغیر کیفیت زندگی دارند و متغیرهای ابعاد اقتصادی و ابعاد اجتماعی با ضریب رگرسیونی ۳۴۱/۰ و ۲۵۷/۰ در رتبه بعدی قرار دارند.

کلیدواژه ها

کیفیت زندگی, نواحی روستایی, بخش سیمکان, جهرم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.