واکاوی کیفی مشکلات گردشگری روستایی با استفاده از نظریه مبنایی (مورد مطالعه: روستای شگفت سرآقاسید- شهرستان کوهرنگ)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای، دوره: 5، شماره: 18
  • کد COI اختصاصی: JR_JZPM-5-18_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 62
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی کرمی دهکردی

دانشجوی دکتری ترویج و توسعه روستایی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

حسین کوهستانی عین الدین

استادیار ترویج و توسعه روستایی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

مصطفی کرباسیون

استادیار ترویج و توسعه کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

چکیده

در شرایطی که قرن بیستم به پایان رسیده است هنوز توسعه برخی استان ها با مسائل و چالش­های متعددی مواجه است. چرا که، راهبردهای گذشته در زمینه توسعه نواحی موفقیت­آمیز نبوده و نتوانسته­اند مسائلی همچون فقر، اشتغال، بهداشت، امنیت غذایی و  پایداری محیط زیست را تامین کنند. این راهبردها در توزیع منافع حاصل از رشد و توسعه نیز موفق نبوده و سبب ایجاد مشکلات  متعددی برای نواحی، به خصوص نواحی روستایی شده­اند. یکی از راهبردهایی که اخیرا در اغلب کشورهای جهان مورد توجه قرار گرفته، توسعه و گسترش گردشگری در نواحی محروم و دارای پتانسیل­های لازم برای گسترش گردشگری می­باشد. هدف از انجام این پژوهش واکاوی ژرف اندیشانه متخصصان برای تدوین مدلی سامانه­ای از موانع و مشکلات گردشگری در روستای شگفت سرآقاسید می­باشد، لازم به ذکر است که مدل استخراجی، برگرفته از مدل پایه استخراج شده استان چهارمحال و بختیاری می­باشد. مطالعه حاضر از لحاظ پارادایم، جز تحقیقات کیفی بوده و به منظور تجزیه و تحلیل داده­ها در این پژوهش، از روش تئوری بنیانی (یکی از تکنیک­های کیفی) استفاده شد. جامعه آماری مورد مطالعه تحقیق شامل سه دسته مطلعان روستایی[۱]، گردشگران داخل و خارج استان و دسته­ی سوم متخصصان گردشگری (کارشناسان میراث فرهنگی) بودند. روش نمونه­گیری به صورت کاملا هدفمند (۱۹ نفر با روش گلوله برفی) بوده که پس از انجام مصاحبه­های عمیق، مصاحبه متمرکز، مصاحبه ساختار یافته و نیمه ساختار یافته (به عنوان ابزار جمع­آوری اطلاعات) و در نهایت رسیدن به اشباع تئوری، اطلاعات جمع­آوری شده و سپس به منظور تحلیل داده­ها، مراحل کدگذاری و تحلیل داده­ها از روش تحلیل محتوا صورت پذیرفت. نتایج حاصل از تحقیق حاضر استخراج مدل مفهومی مشکلات گردشگری روستای سرآقاسید بود که نشان داد این روستا دارای مشکلات زیرساختی، بازاریابی، بهداشت و سلامت و سایر موارد که در ادامه آورده شده است، می­باشد. [۱] - Key Informant

کلیدواژه ها

گردشگری, مشکلات و موانع, تحلیل کیفی, سرآقاسید, استان چهارمحال و بختیاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.