تحلیل محتوای کتب آموزش زبان انگلیسی منتخب دانشگاهی از نظر میزان توجه به هوش های چندگانه

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله رهیافتی نو در مدیریت آموزشی، دوره: 4، شماره: 16
  • کد COI اختصاصی: JR_JEDU-4-16_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 50
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا رضوانی

استادیار گروه زبان انگلیسی، دانشگاه یاسوج

طیبه امیری

کارشناس ارشد آموزش زبان انگلیسی

چکیده

تا مدت­ها معلمین؛ استعداد، علایق و هوش دانش­آموزان را نادیده می­گرفتند اما تنوع و چندگانگی در هوش فراگیران با پیدایش نظریه­ی «هوش چندگانه» مورد توجه قرار گرفت. انتظار می­رود که کتاب درسی به عنوان وسیله و راهنمای اصلی برنامه آموزشی در سیستم آموزشی ایران، تنوع هوشی را در هر فراگیر مورد توجه قرار دهد. این پژوهش، قصد دارد کتاب­های آموزش زبان­انگلیسی برای اهداف ویژه (ESP)[۱] منتشر شده توسط سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی (سمت) را از این منظر مورد بررسی قرار داده تا چندگانگی هوش را در آنها دریابد. بدین منظور، ۸ کتاب با استفاده از جدول حوزه­های رشته­های دانشگاهی (Biglan,۱۹۷۳) به صورت تصادفی انتخاب گردیدند. کتاب­ها با استفاده از چک­لیستی از تمرین­های مرتبط با هر هوش بوده به روش تحلیل محتوایی مورد ارزیابی قرار گرفتند. لازم به ذکر است چک­لیست فعالیت­های مرتبط با هوش­چندگانه توسط محققین این پژوهش با استفاده از ادبیات پژوهش در این زمینه و تعریف هر هوش تهیه و تدوین گردیده است. تمرین­های هر درس در کتاب­های برگزیده جدا شدند و براساس چک­لیست مورد تحلیل و بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از این بررسی نشان می­دهد که مولفین انتشارات سمت هیچ­گونه توجهی به تنوع و چندگانگی در هوش یادگیرندگان نداشته است. علیرغم اینکه کتاب­ها برای فراگیران در رشته­های تحصیلی متفاوت بوده است همه­ی آنها به هوش زبانی/کلامی، هوش منطقی/ ریاضی و هوش درون فردی اکتفا کرده­اند. تنها یک درصد از تمرین­های این کتاب­ها شامل هوش فضائی/ تصویری بودند و ۹۹% تمرین­ها هوش زبانی/کلامی، هوش منطقی/ ریاضی و هوش درون فردی را در برمی­گرفتند. ۳- English for specific purposes

کلیدواژه ها

ارزیابی کتب درسی, آموزش زبان انگلیسی برای اهداف ویژه (ESP), نظریه هوش چندگانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.