چالش های به کارگیری فن آوری پوشیدنی در حوزه سلامت در ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله مدیریت اطلاعات سلامت، دوره: 20، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_HIM-20-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 54
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسین رونقی

دانشیار، مدیریت فن آوری اطلاعات، گروه مدیریت، دانشکده اقتصاد، مدیریت و علوم اجتماعی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

نعیمه کامجو

کارشناس ارشد، مدیریت، گروه مدیریت، دانشکده اقتصاد، مدیریت و علوم اجتماعی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

چکیده

مقدمه: با افزایش جمعیت جهان، دسترسی به مراقبت های بهداشتی و سلامت به طور فزاینده ای مورد نیاز است. تمایل به کنترل مداوم علائم مختلف بیولوژیکی باعث گسترش تحقیقات در این حوزه و همچنین توسعه فن آوری های پوشیدنی شده است. نظارت بر فعالیت بدنی و رفتارهای افراد توسط ابزارهای پوشیدنی می تواند باعث بهبود رفتار و سلامت افراد شود. بنابراین، هدف این تحقیق شناخت چالش های استفاده از فن آوری های پوشیدنی در حوزه سلامت بود.روش بررسی: این پژوهش کیفی در دو مرحله در زمستان ۱۴۰۱ انجام شد. در مرحله اول چالش های مربوط به استفاده از ابزارهای پوشیدنی در حوزه پزشکی از مطالعات پیشین شناسایی گردید. در مرحله دوم بر اساس روش دلفی نظر خبرگان در خصوص چالش ها دریافت شد. کمیته خبرگان پژوهش شامل ۱۳ نفر از متخصصان فعال در حوزه فن آوری اطلاعات در پزشکی بر اساس نمونه گیری هدفمند بودند. استخراج یافته ها به روش تحلیل محتوا انجام شد.یافته ها: بر اساس نتایج تحقیق مشخص شد که چالش های اصلی تجهیزات پوشیدنی مطابق نظر خبرگان ایرانی و ضریب توافق بر روی آنها شامل پذیرش فن آوری (۹۲۳/۰)، طراحی و توسعه (۷۶۹/۰)، کیفیت و امنیت داده (۷۶۹/۰)، حریم خصوصی و محرمانگی داده (۹۲۳/۰)، تاثیرات اجتماعی-اقتصادی (۸۴۶/۰)، قابلیت تعامل و اتصال بین سیستم ها (۷۶۹/۰)، اطلاعات بیمار و حجم بالای داده (۸۴۶/۰)، نظارت از راه دور (۸۴۶/۰) و تحریم ها (۷۶۹/۰) می شود. از این رو درک چالش های استفاده از برنامه ها و ابزارهای پوشیدنی برای نظارت بر فعالیت بدنی و رفتار افراد، به تعامل کاربران با چنین فن آوری هایی کمک می کند.نتیجه گیری: پژوهش حاضر نشان داد که کاربردهای فن آوری پوشیدنی در حوزه سلامت در حال توسعه و تبدیل شدن به یک حوزه علمی مستقل است. به کارگیری عملی فن آوری پوشیدنی هنوز نیازمند طراحی و اعتبارسنجی مسیرهای جدید، تدوین استراتژی و یک مدل کسب وکار مناسب است. پزشکان و پژوهشگران باید در نظر داشته باشند که چگونه این پیشرفت های فناورانه ممکن است بر مراقبت های بهداشتی و سلامت افراد در عصرحاضر تاثیر بگذارد.

کلیدواژه ها

دستگاه های الکترونیکی پوشیدنی, فناوری دیجیتال, فناوری بی سیم, سلامت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.