تحلیل پرشدگی و طراحی هندسه ورق اولیه در فرآیند هیدرو فرمینگ شعاعی ورق برای تولید قطعات پله ای با هندسه متفاوت با روش آنالیز حساسیت

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله مهندسی مکانیک دانشگاه تبریز، دوره: 53، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_TUMECHJ-53-2_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 47
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا موسوی پور

دانشجوی دکترا، دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل، بابل، ایران

حمید گرجی

استاد، دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل، بابل، ایران

محمد بخشی جویباری

استاد، دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل، بابل، ایران

محسن شاکری

استاد، دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل، ایران

چکیده

در این تحقیق برای قطعات پیچیده مستطیلی مانند کارتر و باک بنزین و با بکارگیری روش هیدروفرمینگ، شکل­دهی سه هندسه مستطیلی ساده، وسط-پله و کنار-پله به­صورت تجربی و شبیه­سازی بررسی شده­است و با مطالعه تاثیر پارامترهای هندسی، فشار، شعاع سنبه و ارتفاع، تغییر شکل اولیه ورق و پرشدگی در ارتفاع­های مختلف مقایسه شده­است. نشان داده شد که با افزایش نسبت کشش در پله تحتانی قطعات پله­ای، میزان پرشدگی در یک فشار ثابت کاهش می­یابد. به­علاوه، با انجام بهینه­سازی و افزایش حداکثر فشار در قطعات وسط-پله و کنار-پله به ۳۰ و۴۰ مگاپاسکال، پرشدگی بیشینه به­ترتیب ۸ و ۱۲ درصد افزایش می­یابد. به­علاوه، با تغییر ارتفاع­ و نسبت کشش در قطعات پله­ای، شکل ورق اولیه بهینه برای تطابق منحنی ورق شکل یافته و کانتور هدف، تغییر می­یابد. این تغییر برای مختصات گره در دیواره­های عرضی، طولی و شعاع گوشه ورق اولیه بهینه متفاوت خواهد بود.

کلیدواژه ها

بهینه سازی, پرشدگی قالب, قطعات پله ای, شکل اولیه ورق, هیدروفرمینگ, فشار بیشینه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.