بررسی محدودیتهای کمی و کیفی توسعه ی بهره وری از منابع آب دشت زاهدان فسا

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله مهندسی منابع آب، دوره: 5، شماره: 12
  • کد COI اختصاصی: JR_WEJMI-5-12_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 94
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد مهدی جباری

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات ، فارس

حمیده صحرایی

کارشناس ارشد تکتونیک، شرکت مهندسی مشاور پاراب فارس

عفیفه احمدی

کارشناس ارشد رسوب شناسی، شرکت مهندسی مشاور پاراب فارس

میترا کشاورز

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی منابع آب

چکیده

دشت زاهدان یا زاهدشهر یکی از محدوده های مطالعاتی حوضه ی آبخیز رود مند می باشد که در استان فارس واقع شده است. مساحت این محدوده ی مطالعاتی ۱۲۴۶ کیلومتر مربع است. در این تحقیق به بررسی وضعیت منابع آب سطحی و زیرزمینی و محاسبه ی تراز آب آبخوان آبرفتی در این دشت پرداخته شده است. بر این اساس، حجم کل تغذیه ی سالانه ی آبخوان۲۷۲/۴۱۵ میلیون مترمکعب و حجم تخلیه ی آن ۱۲۷/۴۲۳ میلیون مترمکعب بوده، و بطور میانگین سالانه حدود ۸۵۴/۷ میلیون متر مکعب از حجم مخزن کاسته می شود. در سالهای اخیر، به دلیل خشکسالی و افزایش میزان بهره برداری از منابع آبهای زیرزمینی، میزان افت سطح آب زیرزمینی بسیار زیاد بوده است. با توجه به اعلام ممنوعیت این دشت، و محاسبه ی تراز منفی آن و کاهش قابل ملاحظه ی ژرفای، سطح آب سفره ی آبرفتی، امکان افزایش آبکشی از آبخوان مزبور وجود ندارد. به منظور تامین نیاز آب شرب و صنعت در این محدوده می توان از تغییر کاربری چاههای کشاورزی، و یا از طریق آبرسانی از سد سلمان فارسی اقدام کرد. از نظر کیفیت منابع آب دشت زاهدان، در قسمتهای جنوبی دشت تحت تاثیر سازندهای گچی- آهکرسی رزک از لحاظ یون سولفات دارای محدودیت شرب است، و در مجموع بیش از ۶۰ درصد آبهای دشت دارای کیفیت نامناسب تا بد می باشند. منابع آب این دشت دارای رخساره ی شیمیایی میانگین کلروره سدیک است. میانگین مجموع املاح محلول برابر با ۳۰۷۸ میلی گرم در لیتر، و میانگین هدایت الکتریکی برابر با ۴۷۰۷ میکروزیمنس بر سانتیمتر می باشد که نشاندهنده ی کیفیت نامطلوب آب دشت است.

کلیدواژه ها

تراز آب, آبخوان, خشکسالی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.