تحلیل روند انتشارات و ترسیم نقشه هم نویسندگی بروندادهای علمی حوزه حقوق زن و رسانه در پایگاه استنادی وب آوساینس

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات فقه و حقوق رسانه، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_RFH-2-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 70
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سلوا طاحونی

سولماز زرداری

دانشگاه تبریزی

اکبر مجیدی

دانشگاه تبریز

چکیده

هدف از پژوهش حاضر، تحلیل روند تولیدهای علمی حوزه حقوق زن و رسانه طی سال های ۱۹۹۰- ۲۰۲۲ است. روش پژوهش توصیفی بوده که با رویکرد علم سنجی انجام شده است. به این منظور تعداد ۲۳۰ مدرک در حوزه حقوق زن و رسانه طی این سال ها، به صورت فایل های متنی از پایگاه وب آوساینس بازیابی و در رایانه شخصی ذخیره و به عنوان جامعه پژوهش انتخاب شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای HistCite و VOSviewer انجام شد. یافته ها نشان داد بیشترین تعداد مدارک حوزه حقوق زن و رسانه در مجله Feminist Media Studies با تعداد ۷ عنوان، معادل ۳ درصد به چاپ رسیده است. در بین نویسندگان Tufail از دانشگاه لیدز انگلستان با انتشار ۲ مدرک و با دریافت ۱ استناد محلی و ۵۱ استناد جهانی بیشترین تعداد مدارک، استنادهای محلی و جهانی را در حوزه حقوق زن و رسانه به خود اختصاص داده است. همچنین یافته­ها نشان داد ۶۵ کشور در انتشارات حوزه حقوق زن و رسانه مشارکت داشتند، نویسندگان کشور آمریکا با انتشار ۶۵ (۰۱/۳۲) مدرک، انگلستان با ۳۱ (۴۷/۱۳) و اسپانیا با ۱۵ (۵۲/۶) مدرک به ترتیب در رتبه­های یک تا سوم قرار داشتند. بیش از ۴۲ درصد از انتشارات حوزه حقوق زن و رسانه توسط نویسندگان این سه کشور منتشر شده است. نویسندگان ایرانی هیچ مدرکی در حوزه حقوق زن و رسانه در این پایگاه منتشر نکردند. تحلیل هم رخدادی واژگان مشخص شد که ۹ خوشه در این حوزه تشکیل شده است که واژه حقوق زنان با ۴۰ رخداد در سند، دارای قدرت پیوند ۸۹ و ۴۹ یال بیشترین هم رخدادی واژگان را به خود اختصاص داده است. در کل میزان بروندادهای علمی حوزه حقوق زن و رسانه هرچند روند صعودی دارد، ولی از لحاظ تعداد و دریافت استناد در سطح پایین است.

کلیدواژه ها

Women’s Rights, Media, Web of Science, Scientometrics, VOSviewer., حقوق زن, رسانه, وب آوساینس, علم سنجی, وی ااس ویوئر.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.