مدل پیش بینی فرسود گی شغلی براساس عدالت و تعهدسازمانی، میل به تغییر، تعارض و ابهام نقش

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله رهیافتی نو در مدیریت آموزشی، دوره: 8، شماره: 29
  • کد COI اختصاصی: JR_JEDU-8-29_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 58
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میترا یادگار

دپارتمان مدیریت و خدمات آموزشی، آموزشکده فنی و حرفه ای دختران نیریز ، دانشگاه فنی و حرفه ای استان فارس، ایران.

محمدحسن صیف

دانشیار، گروه علوم تربیتی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران،

چکیده

فرسودگی­شغلی یکی از عوامل اساسی در کاهش کارایی، از دست­رفتن نیروی­انسانی، ایجاد عوارض جسمی و روانی، به­خصوص در حرفه­های خدمات­ انسانی، می­باشد. این تحقیق با هدف ارائه مدل پیش­بینی فرسودگی­شغلی براساس عدالت و تعهد سازمانی، میل به تغییر، تعارض و ابهام نقش انجام شد. روش پژوهش همبستگی و جامعه­آماری پژوهش همه کارکنان دانشگاه فنی­وحرفه­ای و آزاد اسلامی شیراز بودند(۴۳۰نفر) که از میان آن­ها ۲۰۳ نفر به روش نمونه­گیری خوشه­ای چندمرحله­ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل ۵ پرسشنامه فرسودگی­شغلی ماسلاچ(۲۰۰۱)، تعهدسازمانی آلن و می­یر(۲۰۰۴)، میل به تغییر درویش یوسف(۲۰۰۰)، تعارض و ابهام نقش لو و همکاران(۲۰۰۱) و عدالت­سازمانی کلکوئیت(۲۰۰۱) بود. داده­ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد که تعهدسازمانی دارای اثر مستقیم و اثر غیرمستقیم با میانجی­گری ابهام نقش، میل به تغییر و تعارض نقش بر فرسودگی­شغلی است. همچنین عدالت­سازمانی دارای اثرغیرمستقیم با میانجی­گری ابهام نقش، میل به تغییر و تعارض نقش بر فرسودگی­شغلی است، ولی بین عدالت­سازمانی و فرسودگی­شغلی رابطه مستقیم معنادار وجود نداشت. درنهایت ابهام نقش، میل به تغییر و تعارض نقش دارای اثر مستقیم بر فرسودگی­شغلی است. طبق شاخص­های برازش­شده، مدل نهایی پژوهش از برازش نسبتا خوبی برخوردار است.

کلیدواژه ها

فرسودگی شغلی, تعهدسازمانی, تعارض نقش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.