کار کودک در فضای مجازی و آسیب های آن

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات فقه و حقوق رسانه، دوره: 2، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_RFH-2-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 90
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه بیرانوند

چکیده

امروزه با واژه جدیدی با عنوان کودکان کار در فضای مجازی یا کودکان کار اینستاگرامی روبه رو هستیم که خلاف کودکان کار در دنیای واقعی فقیر نیستند، کودکانی که روزمرگی هایشان با هدف کسب درآمد در فضای مجازی نمایش داده می شود، طرفداران بسیاری دارند و با آسیب ها و مشکلات فراوانی روبه رو می شوند. کودک کار پیش ازاین به کودکانی گفته می شد که در خیابان از طریق فروش کالا یا جمع آوری زباله و ضایعات کسب درآمد می کردند، اما دسترسی آسان به شبکه های اجتماعی و اینترنت باعث پدید آمدن نوع دیگری از کودکان با شرایط متفاوت نسبت به کودکان کار سنتی شده است. قانون گذار در ایران اقدام به تصویب قوانین متفاوتی در مورد کار کودک کرده است، اما به معضل اجتماعی و پدیده نوظهور کودکان کار نوین توجه چندانی نداشته است. شاید به این دلیل که آسیب های بهره کشی و کار اجباری و استفاده ابزاری از کودکان در فضای مجازی چندان بزرگ به نظر نمی رسند. قانون گذار با اصلاح قوانین و جرم انگاری این قبیل رفتارها و تدوین قوانین مناسب و نظارت بر خانواده و فعالیت کودکان در فضای مجازی، می تواند راهی برای حل این معضل ها بیابد. این پژوهش به شیوه توصیفی تحلیلی و با روش کتابخانه ای، جنبه های قانونی و هنجاری کودکان کار فضای مجازی در عرصه داخلی و بین المللی را بررسی می کند و به آسیب های فضای مجازی برای کودکان و حقوق کودکان در فضای مجازی می پردازد.

کلیدواژه ها

Child Labor, Virtual Space, Children's Rights, Harm., کودکان کار, فضای مجازی, حقوق کودک, آسیب.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.