بررسی گیاه پالایی وتیور و اکالیپتوس در جذب برخی فلزات سنگین ازفاضلاب در خاک آلوده به شیرابه زباله

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله مهندسی منابع آب، دوره: 9، شماره: 28
  • کد COI اختصاصی: JR_WEJMI-9-28_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 54
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اصغر قائمی

دانشیار، بخش مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز،شیراز- ایران

فروغ مجدالدین

دانش آموخته کارشناسی ارشد،گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز- ایران

چکیده

استفاده از فاضلاب و پساب خطرات زیست محیطی نظیر آلودگی  آب، خاک و گیاهان را بدلیل تجمع عناصر سنگین بدنبال دارد. پژوهش با هدف گیاه پالایی وتیور و اکالیپتوس در جذب برخی از فلزات سنگین در خاک آلوده به شیرابه زباله صورت پذیرفت. آزمایش در سال ۱۳۹۲ براساس طرح کاملا تصادفی با ۴ تکرار آبیاری شدند. فاکتورها شامل ۲ نوع گیاه و کیفیت های مختلف فاضلاب بود. گیاهان فلزات سنگین را از آب و خاک جذب نموده و میزان تجمع این فلزات در گیاه معنادار بود. غلظت فلز سرب در ریشه گیاه وتیور بیشتر از ریشه اکالیپتوس مشاهده گردید. هیچگونه فلز نیکل در اندام هوایی دو گیاه مشاهده نگردید. بیشترین غلظت مس در اندام هوایی برای هر دو گیاه، در تیمار آبیاری با پساب مشاهده گردید که این غلظت در گیاه اکالیپتوس ۸۴/۱۳ و در گیاه وتیور ۳۰/۱۱ میلی گرم در کیلوگرم ماده خشک اندام هوایی است. میزان جذب و غلظت ۴ فلز سرب، نیکل، روی و مس برای ریشه گیاه وتیور اختلاف معناداری با ریشه گیاه اکالیپتوس داشت. بیشترین میزان فلز روی جذب شده در محل ریشه در گیاه وتیور تحت تیمار آبیاری با فاضلاب خام و به مقدار ۳۸۲/۲ میلی گرم در گلدان اندازه گیری گردید. استفاده از فاضلاب با کیفیت های متفاوت تاثیر بسیار خوبی بر رشد گیاه داشته است که این رشد مناسب، سبب افزایش میزان جذب و در نتیجه پالایش بهتر خاک گردید. بیشترین وزن خشک اندام گیاهی(ریشه و اندام هوایی) اکالیپتوس در آبیاری با فاضلاب خام ۴۷/۴۶ و در وتیور ۸۸/۵۹ گرم در گلدان اندازه گیری گردید.

کلیدواژه ها

آبیاری, پساب, گیاه پالایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.