کاوشی در عوامل موثر بر شکل گیری نقشه مفهومی توسعه دانشگاه

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله رهیافتی نو در مدیریت آموزشی، دوره: 10، شماره: 40
  • کد COI اختصاصی: JR_JEDU-10-40_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 35
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمانه سلیمی

دانشجوی دکتری مدیریت آموزشی دانشگاه شهید چمران اهواز - مربی دانشگاه آزاد اسلامی - واحد زاهدان

عبدالله پارسا

گروه علوم تربیتی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شهید چمران اهواز

یدالله مهرعلیزاده

استاد دانشکده علوم تربیتی دانشگاه شهید چمران اهواز

سکینه شاهی

استادیار گروه علوم تربیتی دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

نقشه مفهومی، در دانشگاه ها، انعکاس روشنی از اهداف، ماموریت و چشم انداز است که باعث می شود اجزاء آن ها مانند دانشکده ها هم ماموریت خود را متناسب با ماموریت دانشگاه تقویت کنند و توسعه دهند. این پژوهش آمیخته با هدف بررسی نگرش اعضای هیات علمی نسبت به برخی عوامل موثر بر شکل گیری نقشه مفهومی توسعه دانشگاه (مشروعیت دانشگاه، کارکردها و توسعه رشته ها) انجام شده است. پژوهش از نوع تاییدی بوده که در بخش کمی به روش توصیفی - پیمایشی، از پرسشنامه محقق ساخته و آماره های (میانگین، فراوانی و درصد) و در بخش کیفی از روش مصاحبه گروه کانونی و کدگذاری و تحلیل محتوا برای گردآوری و تحلیل اطلاعات استفاده شده است. در بخش کمی، از میان اعضای هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده، ۲۳۴ نفر انتخاب شدند و در بخش کیفی، مصاحبه گروه کانونی با مشارکت ۸ نفر از افراد صاحب نظر و با تجربه دانشگاه برگزار شده است. علاوه بر اعتبار صوری و محتوایی، پایایی پرسشنامه نیز در بخش کمی از طریق ضریب آلفا کرونباخ محاسبه و گزارش شده است. بر اساس نتایج بخش کمی، نخبگان علمی متقاضی مهاجرت به شهرها و کشورهای دیگر هستند. کارکرد آموزشی در اولویت دانشگاه است، و توجه به رشته های کاربردی متناسب با پتانسیل استان خوزستان دارای بیشترین اهمیت بوده است. همچنین نتایج نشان داد اعضای بخش گروه کانونی با چند مورد از نتایج ب دست آمده در بخش کمی موافق نبوده اند که مهم-ترین این موارد شامل تصور مثبت دانش آموختگان از محل تحصیل خود و اولویت داشتن توسعه رشته های مهندسی و علوم پایه و همچنین سطح نازل مهاجرت نخبگان علمی دانشگاه از استان، می شود.

کلیدواژه ها

نقشه مفهومی, مشروعیت, توسعه, کارکرد دانشگاه, مصاحبه گروه کانونی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.