تهیه نقشه های آسیب پذیری ماندابی شدن با استفاده از سنجش از دور و اطلاعات میدانی (مطالعه موردی: دشت قزوین)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله مهندسی منابع آب، دوره: 10، شماره: 35
  • کد COI اختصاصی: JR_WEJMI-10-35_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 92
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید منصوریان

گروه علوم و مهندسی آب- مجتمع آموزش عالی تربت جام

وحید یزدانی

گروه علوم و مهندسی آب- مجتمع آموزش عالی تربت جام

چکیده

حفاظت کیفی از آب­های زیرزمینی، به دلیل کاربرد فراوان این منابع در بخشهای مختلف از جمله کشاورزی، صنعت و شرب، از اهمیت زیادی برخوردار است. یکی از راه­های مناسب برای جلوگیری از آلودگی های آب زیرزمینی، شناسایی مناطق آسیب پذیر آبخوان، و مدیریت کاربری اراضی است. در این مقاله برای تعیین توان بالقوه آلودگی آب­های زیرزمینی از چهار شاخصAVI، GOD، DRASTIC و  SINTACSدر قسمتی از دشت قزوین استفاده شده است. داده ها و اطلاعات مورد استفاده مقاله شامل: تصاویر ماهواره ای جهت تهیه­ی نقشه های کاربری اراضی و تعیین مناطق ماندابی، نقشه های ۱:۲۵۰۰۰ برای زمین مرجع نمودن تصاویر ماهواره ای و نقاط نظارت، عمق آب زیرزمینی در سالهای مختلف، میزان بارندگی در منطقه، قابلیت انتقال و مقاومت ویژه­ی ظاهری لایه­ی آبدار، عمق سنگ بستر، بافت خاک سطحی، نفوذ پذیری منطقه، شیب منطقه، جنس لایه­ی آبدار، ضخامت لایه­ی آبدار، فراسنج هدایت هیدرولیکی، جنس ناحیه­ی غیر اشباع، فراسنج تغذیه­ی خالص و کاربری اراضی می باشند. به دلیل اهمیت شرایط ماندابی شدن و فراسنج کاربری اراضی در تعیین توان بالقوه خطر و آسیب پذیری، شرایط مربوط با به کارگیری تصاویر ماهواره ای مشخص شده­اند. از روش حد آستانه و نقاط نظارتی، مناطق ماندابی دشت مشخص گردیده­اند. عمق آب زیرزمینی با استفاده از اطلاعات چاه­های منطقه و روش کریجینگ معمولی تعیین شده و پایین تر از حد بحرانی به دست آمده است. آسیب پذیری طبیعی به دلیل فراسنجهای موثر بیشتر، به عنوان شاخص برتر برای طبقه بندی آسیب پذیری انتخاب گردید. طبقه­های آسیب پذیری منطقه براساس این شاخص به ۶ دسته  بدون خطر آلودگی، آسیب پذیری خیلی­کم، کم، کم تا مبه وسیله، مبه وسیله تا زیاد و زیاد تقسیم گردیده اند که نسبت هر طبقه به کل منطقه به ترتیب برابر ۳۸/۲، ۷۳/۲۰، ۲۲/۵۰،۷۲/۲۰، ۹۵/۵ و ۰۵/۰ درصد شد.

کلیدواژه ها

سیب پذیری آبخوان, تحلیل حساسیت, سنجش از دور, ماندابی شدن, GIS

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.