بررسی اثر تغییراقلیم بر تبخیر- تعرق و نیاز آبی گندم در منطقه ی بجنورد

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله مهندسی منابع آب، دوره: 10، شماره: 35
  • کد COI اختصاصی: JR_WEJMI-10-35_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 35
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیرا یارمحمدی

کارشناس ارشد آبیاری و زهکشی

مهدی ذاکری نیا

دانشیار گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

خلیل قربانی

دانشیار گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

افشین سلطانی

استاد گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

به منظور شناخت بیشتر نسبت به تاثیرات پدیده­ی تغییراقلیم جهانی، در تحقیق پیش رو اثر تغییرات اقلیمی بر تبخیر- تعرق  و نیاز آبی گندم­های دیم و آبی در منطقه­ی بجنورد مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور، فراسنجهای هواشناسی حداقل و حداکثر دما، بارش و تابش روزانه طی سالهای ۱۹۸۳ تا ۲۰۱۲ از اداره­ی هواشناسی اخذ، و به عنوان داده های مشاهده ای به نرم افزار LARS-WG وارد شدند. فراسنجهای دما و بارش منطقه­ی بجنورد با استفاده از شبیه ساز گردش عمومی HadCM۳ و تحت نمایشنامه­های انتشار A۱B، A۲ و B۱ برای سه دوره­ی زمانی ۲۰۴۰-۲۰۱۱، ۲۰۷۰-۲۰۴۱ و ۲۱۰۰-۲۰۷۱ تولید شده، و با استفاده از نرم افزار LARS-WG۵ ریزمقیاس شدند. از شبیه ساز  SSM-WHEAT، که دارای قابلیت تغییر در تاریخ کشت می­باشد، برای شبیه سازی رشد گندم استفاده شد. نتایج تغییر اقلیم حاکی از آن بودند که به طور کلی، دمای منطقه تا سال ۲۱۰۰ در تمام ماههای سال روند افزایشی خواهدداشت. همچنین اندازه­ی بارندگی در دسامبر، ژانویه، فوریه و مارس افزایش، اما در آوریل، می، آگوست و سپتامبر کاهش می یابد. نتایج شبیه سازی با SSM-WHEAT نیز نشان دادند که به خاطر کاهش در طول فصل رشد گندم، اندازه­ی تبخیر- تعرق گندم به­طور کلی تا سال  ۲۱۰۰کاهش می­یابد، اما تبخیر-تعرق طی فصل رشد در تاریخ کشتهای دیرتر در دیم­کاری کاهش و در کشت آبی افزایش می­یابد. با کاهش اندازه­ی تبخیر-تعرق، نیاز خالص آبیاری نیز تا پایان قرن حاضر کاهش می یابد، اما در هر دوره­ی زمانی با جابه جایی تاریخ کشت به سمت اواخر پاییز، بر مقدار آن افزوده می­شود.

کلیدواژه ها

تغییراقلیم, شبیه ساز گردش عمومی, گندم, تبخیر- تعرق, نیاز آبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.