بررسی روند تغییرات مولفه های اقلیمی و تاثیر آنها بر آورد کوهرنگ (سرشاخهی اصلی کارون شمالی)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله مهندسی منابع آب، دوره: 12، شماره: 41
  • کد COI اختصاصی: JR_WEJMI-12-41_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 62
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهزاد قربانی

مدیر گروه مهندسی آب

سید علی اصغر هاشمی

دانشجوی دکترای دانشگاه شهرکرد

چکیده

زیر حوضهی کوهرنگ یکی از سرچشمه­های اصلی کارون شمالی است. متغیرهای اقلیمی، از جمله بارندگی و دما، میتوانند در این زیر حوضه تاثیر قابل توجهی را بر بده رودخانه کارون شمالی داشته باشند. برای بررسی چگونگی تاثیر متغیرهای اقلیمی برآورد کوهرنگ از دادههای هواشناسی ایستگاه کوهرنگ در طول ۲۷ سال آماری استفاده شد. برای این منظور، متوسط ده سال اخیر هشت متغیر اقلیمی شامل میانگین دمای سالانه، میانگین بیشینه و میانگین کمینه دمای سالانه، تعداد روزهای برفی، تعداد روزهای بارانی، میزان بیشینهی شدت بارش روزانه، مقدار بارندگی سالانه کوهرنگ و متوسط بده سالانه رودخانه در ایستگاه آبسنجی دزک آباد، نسبت به متوسط سال­های گذشته، با استفاده از آماره­های آزمون من-کندال[۱] و تخمینگر سن[۲] تجزیه و تحلیل شدند. آماره­های فوق در سطح اطمینان ۹۵ درصد نشان دادند گرچه دادههای میانگین دمای سالانه برابر با ۵/۱ درجهی سانتی­گراد نسبت به میانگین سال­های قبل افزایش داشته است ولی بیشینه و کمینهی دمای سالانه هیچگونه روند معنی داری را نشان نمی­دهند. هر چند بیشینهی شدت بارش روزانه، تعداد روزهای بارانی و تعداد روزهای برفی طی دورهی آماری روند کاهشی داشته­اند، ولی آزمون­های آماری فوق این روند را معنی­دار نشان نمی­دهند. آزمون­های آماری یادشده روند نزولی بارندگی سالانه را به مقدار ۱۱ درصد (۴/۱۵۵میلی متر)، و روند کاهشی داده های بده را در ایستگاه دزک­آباد به میزان ۷/۱۹ درصد تایید می­کنند.   [۱] Mann - Kendall [۲]Sen’s Estimator

کلیدواژه ها

بارندگی, بده, دما, شدت بارش, متغیرهای اقلیمی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.