اقتصاد فضا و نابرابری های منطقه ای؛ نمونه موردی: استان اردبیل
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای، دوره: 6، شماره: 24
- کد COI اختصاصی: JR_JZPM-6-24_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 169
نویسندگان
استاد گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، واحد علوم تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
چکیده
شناخت امکانات و تعیین سطوح برخورداری جامعه شهری، نخستین گام در فرآیند توسعه منطقهای و کاهش نابرابریها برای این جامعه به شمار می رود. ارزیابی سطوح نابرابری منطقهای و آگاهی از میزان برخورداری نواحی مختلف میتواند گامی موثر در برنامهریزی باشد. ابعاد نابرابری در حوزه های مختلف اقتصادی، فرهنگی- اجتماعی و زیست محیطی قابل بررسی است. از میان ابعاد چندگانه نابرابری، بعد اقتصادی بدلیل داشتن ارتباط نزدیک با اشتغال و نقشی که اشتغال در کاهش فقر و نابرابری و بسترسازی برای دیگر ابعاد دارد دارای اهمیت خاص میباشد. یکی از مهم ترین مسائل اقتصادی و اجتماعی موجود کشور در عصر حاضر مسئله اشتغال است که نقش اساسی در مهاجرت های روستا- شهری و تعادلهای منطقهای ایفا میکند. از این رو هدف پژوهش حاضر، سنجش نابرابری های منطقهای شهرستان های استان اردبیل از بعد اقتصادی می باشد. روش پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی میباشد. برای سنجش نابرابری های منطقهای ازلحاظ شاخصهای اقتصادی از دو مولفه ساختار اشتغال و پتانسیل اقتصادی در قالب ۲۶ شاخص استفاده شده است. جامعه آماری شامل۱۰ شهرستان استان اردبیل بر اساس آمار سال ۱۳۹۰ میباشد. در این پژوهش برای بدست آوردن ضریب اهمیت معیارها از مدل آنتروپی شانون و برای تجزیه و تحلیل دادهها از مدل تاپسیس استفاده شده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان میدهد که شهرستان اردبیل با میزان تاپسیس ۸۱۴/۰ در رتبه اول و شهرستان های سرعین، نمین و گرمی با میزان تاپسیس ۲۵۲ /۰، ۲۴۰/۰، و ۲۱۶/۰ به ترتیب در رتبههای آخر قرار دارند. بر اساس میزان تاپسیس اختلاف بین اردبیل با گرمی ۵۹۸/۰ می باشد که این نشان از نابرابری منطقهای میان شهرستان های استان اردبیل میباشد.کلیدواژه ها
اقتصادی فضا, نابرابری منطقه ای, اشتغال, پتانسیل اقتصادی, اردبیلاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.