اولویت بندی امکانات توسعه گردشگری و توزیع فضایی آن (نمونه موردی: شهرستان های استان گلستان)
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای، دوره: 7، شماره: 26
- کد COI اختصاصی: JR_JZPM-7-26_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 132
نویسندگان
استادیار دانشگاه گلستان
دانشگاه گلستان
چکیده
امروزه گردشگری یکی از مهمترین، پرسودترین و امیدبخشترین فعالیتهای انسان معاصر است، به گونهای که از آن به عنوان گذرگاه رشد و توسعه یاد میکنند. در بسیاری از کشورهای دنیا امروزه صنعت گردشگری نیروی اصلی پیشبرد و توسعه اقتصادی به شمار میرود و به اندازهای در رشد اقتصادی- اجتماعی کشورها اهمیت دارد که بسیاری از برنامهریزان و اقتصاددانان آن را صادرات نامرئی نامیدهاند. پس باید به ظرفیت فضاهای گردشگری بهویژه زیرساختها و خدمات مورد نیاز گردشگران توجه ویژه و وافری داشت. سطحبندی و رتبهبندی زیرساختهای گردشگری در نواحی گردشگری و توزیع متعادل زیرساختها، یکی از اقدامات اساسی توسعه گردشگری و معیاری برای تعیین مرکزیت و همچنین تعیین امکانات مورد نیاز و تعدیل نابرابری بین نواحی مختلف یک استان است. هدف پژوهش حاضر، سطحبندی شهرستانهای استان گلستان بر اساس توزیع فضایی زیرساختهای گردشگری با بهرهگیری از تکنیکهای تصمیمگیری VIKOR ، SAW وTOPSIS است. جهت تعیین اهمیت هر یک از شاخصها از روش آنتروپی شانون و برای تجزیه و تحلیل دادهها از صفحه گسترده Excel استفاده گردید. همچنین برای رسیدن به یک اجماع کلی و دقیقتر در نتایج از تکنیک ادغام کپلند بهره گرفته شده است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و رویکرد حاکم بر فضای تحقیق، کاربردی است. نتایج حاصل از تکنیک کپلند نشان میدهد که شهرستانهای گرگان با ضریب امتیاز (۱۳) و گنبد کاووس با ضریب امتیاز (۱۱) با کسب رتبه اول از نظر برخورداری از شاخصهای گردشگری از وضعیت مطلوبی برخوردارند و شهرستانهای گمیشان با ضریب امتیاز (۱۱-) و مراوهتپه با ضریب امتیاز (۱۳-) در وضعیت محروم و ۱۰ شهرستان دیگر استان در وضعیت نیمهبرخوردار قرار دارند.کلیدواژه ها
مدل VIKOR, زیرساخت های گردشگری, رتبه بندی, استان گلستاناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.