تحلیل عوامل موثر بر کاهش کیفیت محیطی بخش مرکزی شهرها (مورد پژوهی: بخش مرکزی کلان شهر شیراز)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای، دوره: 7، شماره: 26
  • کد COI اختصاصی: JR_JZPM-7-26_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 59
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رسول فرجام

دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری،کارشناس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان تهران و عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد یادگار امام (ره)، دانشگاه آزاد اسلامی، شهر ری، ایران

چکیده

بخش مرکزی کلانشهر شیراز از گذشته تا کنون، نقش پررنگی در حیات و عملکرد اجتماعی-اقتصادی کلانشهر شیراز ایفا کرده است. دگرگونی­های اجتماعی، اقتصادی و کالبدی به عمل آمده در این بخش در طی چند دهه گدشته، موجبات کاهش کیفیت محیطی آن را فراهم آورده است. از آنجا که بخش مرکزی کلان­شهر شیراز، کماکان نقش اقتصادی پررنگی را در حیات و پویایی شهرها ایجاد می­کند و میراث تاریخی و فرهنگی آن از اساسی­ترین عوامل کارکرد شهر در سیستم­های شهری محسوب می­شود، ضرورت دارد تا ساز و کار رخداد و چگونگی کاهش کیفیت محیطی در آن بخش،­ مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد و پراکندگی فضایی آن در قالب پهنه­بندی سطوح کیفیت محیط شهری، مشخص گردد. بنابراین، این سوال اساسی مطرح می­شود که عوامل موثر بر کاهش کیفیت محیطی (بروز زوال) هسته مرکزی شهر شیراز کدامند و رفتار فضایی آن از چگونه است؟این پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی است که در آن ۱۵ متغیر (داده) در حوزه­های مسکن، اشتغال و فعالیت، ساختار جمعیتی و عوامل اجتماعی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته شده­اند. جامعه آماری این پژوهش را کلیه ۳۷۵ بلوک آماری بخش مرکزی شیراز تشکیل می­دهد. ابزار تحلیل داده­ها که در این پژوهش مورد استفاده شده، عبارتند از: تکنیک تحلیل عاملی و شاخص KMO بارتلت. نتایج نشان داد که از ۳۷۵ بلوک آماری تشکیل دهنده محلات عرفی بخش مرکزی شیراز، ۲۳۸ بلوک آن دارای کیفیت محیطی متوسط به پایینی هستند که اصلی­ترین دلایل آن به اسکان مهاجرین خارجی، وجود آسیب­های اجتماعی به ویژه اعتیاد و پایین بودن نرخ اشتغال مردان و زنان برمی­گردد.

کلیدواژه ها

کیفیت محیط شهری, پژمردگی و زوال شهری, بخش مرکزی شهر, تکنیک تحلیل عاملی, کلانشهر شیراز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.