تاثیر منظر رودکنارهای شهری در توسعه پایدار (نمونه موردی: رودخانه سلطان آباد شیراز)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله پژوهش و برنامه ریزی شهری، دوره: 8، شماره: 31
  • کد COI اختصاصی: JR_JUPM-8-31_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 78
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی شکور

استاد گروه جغرافیای انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مرودشت، مرودشت، ایران

علیرضا عبداله زاده فرد

استادیار گروه شهرسازی، واحد صفاشهر، دانشگاه آزاداسلامی، صفاشهر، ایران.

زهرا محمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد طراحی شهری، واحد بیضا، دانشگاه آزاد اسلامی، بیضا، ایران

چکیده

جمعیت جهان با روندی افزایشی، از اوایل قرن ۲۱ به بعد به سوی شهری شدن پیش میرود؛ از این رورویکرد توسعه پایدارشهری را به دلیل مزایای زیستمحیطی، جای خود را در اغلب کشورها باز کرده است. از آنجا که منظرشهری در نقش یک راوی، مسئولیت انتقال پیام های گوناگون را برعهده می گیرد، با دارابودن سه بعد احساسی، فرهنگی و اکولوژیکی میتواند در رودخانههای درون شهری که از فضاهای طبیعی پراهمیت هستند، علاوه بر تاثرات گستردهای که براکوسیستم شهر دارند، عنصری اکولوژیک میباشد که نقش خود را به عنوان یک عنصر تاثیرگذار در توسعه پایدار نشان میدهد. رودخانه سلطانآباد شیراز یکی از پتانسیلهای تجمع در شهر شیرازمیباشد که این عامل میتواند بر ارتقاء توسعه پایدار و منظر شهری در شهر شیراز موثر باشد. این تحقیق با مطالعات میدانی و کتابخانهای، نقش توسعه پایدارشهری در منظر و طراحی رودکناری شهر شیرازرا به عنوان هدف خود قرار داده و با استفاده از تکنیک دلفی پرسشنامه تخصصی تهیه گردید که توسط ۶۰ نفر از متخصصین حوزه شهرسازی، معماری شهر شیراز پاسخ داده شد. جهت تحلیل اطلاعات از نرم افزارspss   استفاده و تحلیلآماری در ۲ گروه توصیفی و تحلیلی انجام شد. جهت سنجش روایی از آلفای کرونباخ و به منظور تحلیل دادهها از ضریب همبستگی پیرسون و آزمون آنالیز واریانس بهره گرفته شد. براساس نتایج پژوهش، طراحی حاشیه درون شهری با ضریب همبستگی ۸۵۴/۰ و سطح معنیداری ۰۰۰/۰، رابطه معنیداری با توسعه پایدار شهری داشته است و همچنین وجود سطح معنیداری آزمون آنالیز واریانس، مقدار ۰۰۰/۰ p< شده که این بدان معناست که معیارهای توسعه پایدار شهری در ایجاد طراحی رودخانههای درون شهری و منظر پایدار شهری تاثیرگذار است و لیکن بین این معیارها اختلاف معناداری وجود دارد.

کلیدواژه ها

منظر, توسعه پایدار شهری, طراحی, حاشیه رودخانه, رودخانه سلطان آباد شیراز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.