تعیین تناوب تاثیرگذار در روند سری های زمانی بارش و رواناب (مطالعه موردی: دشت اردبیل)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله مهندسی منابع آب، دوره: 13، شماره: 47
  • کد COI اختصاصی: JR_WEJMI-13-47_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 45
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرناز دانشور وثوقی

گروه مهندسی عمران، واحد اردبیل، دانشگاه آزاد اسلامی، اردبیل، ایران.

چکیده

در این پژوهش روند سری­های زمانی بارش و رواناب را در ۳ ایستگاه بارش و یک ایستگاه رواناب در دشت اردبیل در مقیاس ماهانه در طول دوره آماری ۱۳۹۴-۱۳۵۰ بررسی می­کند. هدف از این مطالعه تحلیل روند سری­های زمانی بارش و رواناب با استفاده از آزمون­های MK۱ و MK۲ و MK۳ است و هم­چنین برای تعیین تناوب تاثیرگذار از ترکیب آزمون MK۱ و تبدیل موجک استفاده گردید. نتایج آزمون­های MK۱ و MK۲ و MK۳ نشان داد ایستگاه­های بارش سامیان (P۱) و رواناب سامیان (R۱) دارای روند کاهشی و ایستگاه­های بارش گیلانده (P۲) و بارش کوزه تپراقی (P۳) دارای روند افزایشی می باشند. سری­های زمانی بارش روند معنی داری را نشان ندادند ولی سری زمانی رواناب روند معنی­داری را نشان دادند. نتایج آزمون من­کندال بعد از حذف اثر تمام همبستگی­های معنی­دار (MK۳) نسبت به آزمون MK۱ از میزان روند کمتری برخوردار است. در کل، دوره­های زمانی کوتاه مدت نقش مهمی را در روند سری­های زمانی اصلی دارا می­باشد. بنابراین، در داده­های بارش دوره زمانی کوتاه مدت دو ماهه (A+D۱) در مقیاس ماهانه نشان داده شد. در سری زمانی رواناب، زیر سری جزئی در سطح ۳ در ترکیب با سری­زمانی تقریبی (A+D۳) به عنوان مولفه زمانی تاثیر گذار انتخاب گردید.

کلیدواژه ها

بارش, تبدیل موجک, دشت اردبیل, رواناب, من کندال

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.