تاثیر مدیریت مصرف بر منابع آب سطحی دشت های اشنویه و نقده با مدل WEAP (مطالعه موردی: دشت های اشنویه و نقده)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله مهندسی منابع آب، دوره: 13، شماره: 47
  • کد COI اختصاصی: JR_WEJMI-13-47_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 109
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم محمدپور

دانشگاه ارومیه، پژوهشکده مطالعات دریاچه ارومیه

چکیده

در مناطق خشک و نیمه­خشک، توسعه کشاورزی و افزایش روزافزون جمعیت، سبب کاهش منابع آب شده است؛ این مسئله منجر به عواقب اجتماعی و زیست­محیطی برای جوامع بشری خواهد شد. یکی از چالش­های اساسی مدیریت منابع آب، برنامه ریزی صحیح منابع آب در شرایط بهینه است. در پژوهش حاضر مدیریت منابع آب دشت های اشنویه و نقده واقع در حوزه آبخیز گدار چای با نرم­افزار WEAP برای دوره آماری ۱۳۷۹ تا ۱۳۹۴ مورد ارزیابی قرار گرفت. ابتدا مدل در شرایط واقعی مورد واسنجی و اعتبارسنجی قرار گرفت. سپس شرایط منطقه با دو سناریوی تغییر سطح زیرکشت کشاورزی و جمعیت ارزیابی شد. نتایج ارزیابی مدل با شاخص های آماری، عملکرد خوب مدل در دوره تاریخی را نشان داد. همچنین سناریوسازی نشان داد: افزایش ۱۰ تا ۳۰ درصدی سطح زیرکشت حوضه باعث کاهش ۱۰/۰ تا ۵/۰ مترمکعب بر ثانیه متوسط جریان سالانه رودخانه گدار و افزایش ۲/۸ تا ۵/۲۴ میلیون مترمکعب میزان مصرف آب منطقه می شود. با توجه اهمیت دشت های اشنویه و نقده در حوزه آبخیز دریاچه ارومیه و کم آب بودن منطقه می­توان گفت هرگونه توسعه کشاورزی که منجر به افزایش برداشت از منابع آب منطقه شود، سبب از بین رفتن آن منابع ارزشمند و حیاتی خواهد شد.

کلیدواژه ها

حوزه آبخیز گدار چای, شاخص نش- ساتکلیف, نرم افزار WEAP

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.