بررسی معناداری رابطه جهت گیری مذهبی و شادکامی در بین شهروندان استفاده کننده از فضاهای عمومی شهری، نمونه موردی: شهر مشهد
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: مجله پژوهش و برنامه ریزی شهری، دوره: 9، شماره: 34
- کد COI اختصاصی: JR_JUPM-9-34_011
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 130
نویسندگان
عضو هیات علمی بخش شهرسازی دانشکده هنر و معماری دانشگاه شیراز
دانش آموخته کارشناسی ارشد طراحی شهری دانشکده هنر و معماری دانشگاه تربیت مدرس تهران
دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری دانشکده هنر و معماری دانشگاه شیراز
چکیده
در بسیاری از مطالعات انجام شده در زمینه کیفیت فضاهای عمومی شهری، حضور شهروندان و چگونگی استفاده ایشان از فضاهای عمومی شهری به عنوان عامل مهم در موفقیت اینگونه فضاها معرفی شده است. مولفههای محیطی و فردی بسیاری بر حضور شهروندان در فضاهای شهر تاثیرگذارند. در میان عوامل موثر بر حضور افراد در فضای عمومی شهری، دو مولفه شادکامی و جهتگیری مذهبی بیشتر متاثر از بینش و جهانبینی فرد میباشند که در این پژوهش ارتباط میان این دو مولفه تحلیل شدهاست. به این منظور، این پژوهش از روش تحقیق پیمایشی و پرسشنامههای شادکامی آکسفورد (QHI) و پرسشنامه جهتگیری مذهبی آلپورت(ROS) (به عنوان ابزار جمعآوری اطلاعات) استفاده کردهاست. جامعه آماری این پژوهش کلیه شهروندان شهر مشهد بودهاند که به شکلی در فضاهای عمومی این شهر حضور دارند و از اینگونه فضاها استفاده میکنند. با توجه به نامشخص بودن تعداد جامعه آماری و بر اساس فرمول کوکران (با مقدار خطا ۰۹/۰) ، تعداد ۱۲۰ نفر از جامعه آماری به عنوان گروه نمونه انتخاب شدهاند. همچنین روایی و پایایی پرسشنامه این تحقیق با استفاده از روش های اعتبار محتوا و آلفای کرونباخ (۰.۷۶) تایید شدهاست. با توجه به توزیع نرمال دادهها، جهت تبیین رابطه دوسویه شادکامی و جهتگیری مذهبی از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شده است. نتایج به دست آمده از این پژوهش حاکی از وجود رابطه مثبت دوطرفه بین متغیر شادکامی و متغیرهای جهتگیری مذهبی بیرونی (۳۳۲/۰ r= و ۰۱/۰> p) و درونی (۴۶۷/۰ r= و ۰۱/۰> p) است. بدین معنی که در فضاهای عمومی شهری و در بین گروههای مختلف حاضر در اینگونه فضاها، با افزایش میزان جهتگیری مذهبی بیرونی و درونی شهروندان، میزان شادکامی ایشان نیز افزایش مییابد و برعکس. همچنین با توجه به نتایج به دست آمده و بر اساس مولفههای شادکامی و جهتگیری مذهبی، راهبردهای طراحی شهری موثر بر ارتقا حضورپذیری فضاهای عمومی شهری گوناگون ارائه شده است.کلیدواژه ها
جهت گیری مذهبی, شادکامی, حضورپذیری, فضای عمومی شهری, شهر مشهداطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.