تخمین جریان زیرسطحی دامنه های حوضه آبخیز با استفاده از مدل های ناش و SCS
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: مجله مهندسی منابع آب، دوره: 14، شماره: 50
- کد COI اختصاصی: JR_WEJMI-14-50_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 195
نویسندگان
گروه مهندسی عمران، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد استهبان، استهبان، ایران
گروه مهندسی عمران، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد استهبان، استهبان، ایران
گروه مهندسی عمران، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد استهبان، استهبان، ایران
چکیده
مقدمه: تخمین جریان زیرسطحی(SUF) در بسیاری از حوضههای آبریز با پوشش گیاهی مناسب و نفوذ پذیری خاک بالا حائز اهمیت است و نقش اساسی در تولید رواناب مستقیم حوضه دارد. مفهومSUF در خاک در مقایسه با جریان سطحی هنوز پیچیدهتر است، لذا ارائه مدلهای پیش بینی SUF حوضهها با روش های ساده وکاربردی بسیار مورد توجه واقع می شود. روش: در این پژوهش از مدل های بارندگی رواناب سطحی SCS و Nash برای تخمین جریان زیرسطحی دامنه های حوضه آبریز استفاده گردید. از معادلات هیدروگراف واحد دو مدل مزبور که تابعی از زمان پیمایش زیرسطحی و مقدار نفوذ می باشد، معادلاتی برای محاسبه زمان پیمایش زیرسطحی واقعی دامنه ها جهت استفاده مدل ها ارائه شد. یافتهها: برای صحت سنجی از نتایج مدل آزمایشگاهی باران ساز با قابلیت اندازه گیری دبی جریان سطحی و زیرسطحی دامنه مورد استفاده قرارگرفت. متوسط خطای مدل SCS نسبت به مدل آزمایشگاهی در تخمین پیک رواناب سطحی برابر ۸/۷ % و در تخمین جریان زیرسطحی ۷/۶% و متوسط خطای مدل Nash در تخمین پیک رواناب سطحی برابر۲۱/۱۱% و در تخمین جریان زیرسطحی ۳۲/۱۱% بوده است. تاثیر شیب و ضریب هدایت هیدرولیکی دامنه ها برروی هیدروگراف SUF توسط دو مدل نیز مورد ارزیابی قرارگرفت. نتیجهگیری: مدل های بارندگی-رواناب سطحی نیز توانایی تخمین جریان زیرسطحی حوضه های آبریز را دارا هستند و تفاوت اساسی در مفهوم زمان پیمایش سطحی و زیرسطحی، بارش مازاد و شدت تغذیه به آبخوان است. مدل های سطحی براساس میزان بارش مازاد و زمان پیمایش سطحی به تخمین رواناب سطحی می پردازند، لذا از این قابلیت می توان برای تخمین جریان زیرسطحی بر اساس میزان نفوذ و زمان پیمایش زیرسطحی استفاده نمود.کلیدواژه ها
جریان زیرسطحی, SCS, NASH, حوضه آبخیز, باران سازاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.